Lavrov: NATO je smisao svog postojanja našao u Ukrajini

Neophodno je izbeći bilo kakav vojni sukob država koje poseduju nuklearno oružje, rekao je šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zapad doslovce gura Ukrajinu u rat koji oni vode protiv Rusije, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov učesnicima naučno-obrazovnog programa "Dijalog za budućnost".

Lavrov je istakao da stav Rusije ide i dalje od predloga da nuklearno oružje ne sme da se upotrebi i da Rusija predlaže da nikada ne dođe do sukoba nuklearnih sila.

"Eskalacija sukoba u slučaju upotrebe nuklearnog oružja može postati nekontrolisana", naglasio je on.

Prema rečima ministra, zapadne zemlje pokušavaju da se udalje upravo od tog principa koji nalaže izbegavanje bilo kakavih vojnih sukoba nulearnih sila.

"To govori mnogo o njima, bukvalno guraju Kijev da nastavi rat koji Zapad vodi protiv Ruske Federacije", rekao je on.

Nuklearne sile moraju da izbegnu bilo kakvu vojnu konfrontaciju između sebe, uključujući i upotrebu konvencionalnog naoružanja, rekao je Lavrov.

Lavrov je podsetio da su na inicijativu Moskve, početkom ove godine, lideri zemalja – stalnih članica Saveta bezbednosti UN potvrdili da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti.

Evolucija NATO-a

Brza evolucija NATO-a zabrinjava Rusiju zbog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Ruske Federacije u Ukrajini i zbog globalne bezbednosti, rekao je ministar.

"Zabrinuti smo zbog brze evolucije Severnoatlantske alijanse u kontekstu rata koji je Zapad pokrenuo protiv nas u Ukrajini i globalne bezbednosti. Donedavno su svi bili uvereni da je NATO odbrambeni savez koji se bavi samo zašitom teritorija svojih članica. Posle nestanka SSSR-a i Varšavskog pakta nestao je i smisao postojanja NATO-a jer hteli su da se 'brane' od socijalističkog tabora na čelu sa Sovjetskim Savezom", rekao je ministar.

Lavrov je istakao da, uprkos tome, NATO nije nestao i nastavio je da traga za smislom svog postojanja.

"Najpre se kampanja u Avganistanu smatrala opravdanjem. A onda, posle sramnog bekstva odatle, NATO-u je bio potreban još jedan razlog", podsetio je šef ruske diplomatije.

"Našli su ga u obuzdavanju Rusije i jačanju Ukrajine. Dugo posle puča u Kijevu, Ukrajinu su pretvarali u instrument obuzdavanja Rusije, odskočnu dasku za napad na ruske interese u našem neposrednom okruženju. Sve ovo vreme se, uz direktnu podršku zapadnih sponzora kijevskog režima, odvijalo aktivno uništavanje ruskog jezika, kulture, medija i obrazovanja", objasnio je Lavrov.

Vodeće pozicije u svetu

NATO može biti isprovociran na prenagljene neodgovorne odluke ako Zapad izgubi vodeće pozicije na svetskoj sceni, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

"Ekspanzionistički globalizam koji demonstrira ovaj agresivni blok je bez presedana. Uveren sam da globalna većina jasno vidi pretnje koje nosi ovo savezništvo i shvata da gubitci zapadnih vodećih pozicija na svetskoj sceni mogu da inspirišu NATO da donosi ishitrene, neodgovorne odluke", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, upravo takve procene će odrediti stavove većine zemalja kada se razgovara o budućnosti globalne bezbednosti.