Antonov: Zapad je Ukrajinu pretvorio u laboratoriju za brisanje istorije

Rusija je spremna da razgovara sa zapadnim zemljama o strateškoj stabilnosti i bezbednosti, ali pod jednakim uslovima i uz poštovanje interesa druge strane, poručio je ruski ambasador u SAD

Protivnici Rusije su pretvorili Ukrajinu u laboratoriju za uništavanje istorijskog pamćenja, "prevaspitali" su čitavu generaciju, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, na svečanom prijemu povodom Dana pobede.

Zapad ulaže sve veće napore da izmeni istoriju o događajima iz Drugog svetskog rata, naveo je Antonov i objasnio: "Zapadni pseudoistraživači stavljaju Sovjetski Savez u isti koš sa Hitlerovom Nemačkom, izjednačavaju žrtve i dželate, uništavaju spomenike, rugaju se grobovima vojnika i oficira koji su dali živote u borbi za mirnu budućnost."

Geopolitički protivnici Rusije su Ukrajinu iskoristili kao laboratoriju za uništavanje istorijskog pamćenja, naveo je Antonov.

"Dugi niz godina su prevaspitavali čitavo pokolenje. Primoravali ih da se odreknu svojih korena i naših zajedničkih heroja zarad huškanja protiv Rusije. Naša dužnost je da ne dozvolimo da se ista greška ponovi", poručio je ruski ambasador.

Istakao je da će Rusija nastojati da brani mir i bezbednost od izdanka fašizma koji se pojavio u Ukrajini i još nekim evropskim zemljama, kao i od bilo kakvih pokušaja da se opravdaju nacistički zločinci i njihovi saučesnici.

"Uveren sam da će ruska Specijalna vojna operacija sve staviti na svoje mesto", poručio je ambasador.

Rusija je spremna da vodi dijalog sa zapadnim zemljama o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti, ali pod jednakim uslovima, dodao je Antonov, komentarišući govor ruskog predsednika Valdimira Putina na inauguraciji.

"Predsednik je tokom svog govora poslao jasan i precizan signal zapadnim državama – uprkos oštroj antiruskoj poziciji SAD i njenih poslušnika, naš lider je potvrdio da razgovor o tanjima bezbednosti i strateškoj stabilnosti može da postoji. Ali važno je da dodamo da je dijalog moguć samo pod jednakim uslovima i uz poštovanje interesa druge strane", poručio je Antonov.