Rusija: Kanada odbijanjem da isporuči Hunku pravda zločine nacista

Odluka kanadskih vlasti je nemoralna i bez osnova s pravne tačke gledišta, ukazuje ruski državni tužilac

Kanada na državnom nivou pravda naciste, rekao je za "RIA Novosti" državni tužilac Rusije Igor Krasnov, komentarišući to što je Otava odbila da Moskvi isporuči Jaroslava Hunku, nacistu i člana "Vafen" SS bataljona formiranog u Ukrajini.

Moskva je još 5. decembra 2023. uputila Kanadi zahtev o ekstradiciji Hunke, koji je optužen za genocid i za to da je u februaru 1944. godine učestvovao u ubistvu više od 500 civila Lavovske oblasti Ukrajinske SSR, među kojima su bili i Jevreji i Poljaci.

Kanada je ovaj zahtev odbila da ispuni, navodeći kao razlog to što između Moskve i Otave ne postoji dogovor o ekstradiciji, kao i to što ruska strana, navodno, nije priložila dokaze da je Hunka zaista kriv za pomenute zločine

"S obzirom na to da je neosporno da je Jaroslav Hunka pripadao zločinačkoj organizaciji koju je kao takvu priznao i Nirnberški tribunal - SS diviziji 'Galicija' - odbijanje kanadskih vlasti (da ga isporuče) je grubo kršenje nepokolebivog principa neizbežne kazne za međunarodne zločine: vojne zločine, zločine protiv sveta i čovečanstva, koji su utvrđeni Ustavom i presudom Nirnberškog suda", poručio je državni tužilac Krasnov.

On je, takođe, istakao da nije istina da Rusija nije dostavila dokaze za optužbe, dodajući da su Otavi predočene "sveobuhvatne informacije o neposrednom učešću optuženog u genocidu". Stoga je odluka kanadskih vlasti nemoralna i bez osnova s pravne tačke gledišta, pojasnio je. 

"Ne samo što odbijaju da nam ga izruče, već (kanadske vlasti) ne žele ni da mu (Hunki) sude. Ni prstom nisu pripretili. Na državnom nivou u potpunosti pravdaju zločine nacista", zaključio je Krasnov.