Rusija

Sjajni ekonomista, tehnokrata i reformator: Ko je novi ministar odbrane Rusije

Imenovanje proverenog ekonomiste i civila za ministra odbrane Rusije mnogima je zvučalo zanimljivo i neočekivano. Međutim, Andrej Belousov je čovek koji se našao na pravom mestu u pravo vreme
Sjajni ekonomista, tehnokrata i reformator: Ko je novi ministar odbrane Rusije© IZ.RU/Александр Казаков

Ruski predsednik Vladimir Putin je 12. maja uputio Savetu Federacije predloge za imenovanje šefova niza ministarstava. Među njima se našao i Andrej Belousov, koji je stekao reputaciju sjajnog ekonomiste u vladi Mihaila Mišustina i koji ima Putinovo puno poverenje. Iako predlog da Ministarstvo odbrane preuzme civil za neke zvuči pomalo neobično, zapravo tu ima više logike nego što se misli. 

Uspešna karijera ekonomiste

Andrej Belousov nije vojno lice, međutim, uzimajući u obzir uspešnu karijeru, odanost otadžbini i zadatke koje je obavljao, nova dužnost mu neće prestavljati problem. Belousov je više od 20 godina pri vlasti, iskusan je političar i tokom pandemije 2020. godine, privremeno je preuzeo dužnost premijera.

Belousov ima 65 godina, po obrazovanju je ekonomista, diplomirao je na MGU Lomonosova. On je 2005. godine predvideo početak svetske ekonomske krize 2008, što je jako pomoglo Rusiji da bezbolnije prebrodi krizu. Već 2006, na poziv ministra ekonomskog razvoja Ruske Federacije Germana Grefa, preuzeo je mesto njegovog zamenika. Nadgledao je makroekonomski blok, uključujući pitanja poboljšanja investicione klime, implementaciju državnih programa i investicione aktivnosti "Vnešekonombanke".

Od 2012. do 2013. godine bio je ministar ekonomskog razvoja, zatim do 2020. Putinov pomoćnik za ekonomska pitanja. Imenovan je za prvog potpredsednika Vlade Ruske Federacije u novoj vladi Mihaila Mišustina 21. januara 2020. Od 30. aprila do 19. maja 2020. godine obavljao je dužnost premijera Ruske Federacije u vezi sa odsustvom Mihaila Mišustina zbog kovida.

Kao Putinov pomoćnik, lobirao je uvođenje i razvoj digitalne ekonomije i blokčejna. Godine 2022. EU i SAD su uvele sankcije Belousovu, što se u Rusiji već smatra dobrim znakom. 

"Apsolutno nekorumpirani tehnokrata"

Uzimajući u obzir povećanje troškova Ministarstva odbrane i određene nerešene probleme, predsednik Vladimir Putin se odlučio za Belousova koji zna vrednost novca i koji je izuzetno odan Rusiji, što su primetili i zapadni mediji.

Na primer, "Fajnenšel tajms" (FT) piše da je "budući ministar odbrane Ruske Federacije Andrej Belousov tehnokrata i apsolutno nekorumpiran".

"On je radoholičar, veoma je pošten, a Putin ga veoma dobro poznaje", navodi FT koji se poziva na svoj pouzdani izvor koji poznaje Putina i Belousova.

Da je Ministarstvu odbrane potreban upravo ekonomista, potvrđuje i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je to povezao sa potrebom usklađivanja vojne ekonomije u privredu zemlje, kao i potrebom za uvođenjem inovacija.

"Budžet Ministarstva odbrane i Bezbednosnog bloka je nedavno bio oko 3 odsto, zatim je narastao na 3,4 odsto. A nedavno je porastao na 6,7 odsto", podsetio je Peskov.

On je napomenuo da je reč o budžetu sa svim institucijama za sprovođenje zakona, gde Ministarstvo odbrane zauzima ključno mesto, jer je odgovorno za isporuku svih porudžbina industriji.

"Ovo još nije kritična cifra. Ali iz dobro poznatih razloga, postepeno se približavamo situaciji sredinom 1980-ih, kada je udeo troškova za odbranu iznosio 7,4 posto. Ovo, ponavljam, nije kritično. Ali ovo je izuzetno važno i zahteva poseban stav", rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao da je veoma važno "integrisati ekonomiju vojnog bloka u ekonomiju zemlje" i dodao da danas na bojnom polju pobednik je onaj ko uključi više inovacija i njihovu brzu implementaciju. I zato je u sadašnjoj fazi predsednik odlučio da Ministarstvo odbrane treba da vodi civilno lice. Peskov je podsetio da je Belousov veoma uspešno vodio Ministarstvo za ekonomski razvoj, bio pomoćnik predsednika za ekonomska pitanja, a u prethodnom kabinetu ministara bio je prvi zamenik predsednika vlade.

Kakve ciljeve ima Belousov

Andrej Belousov je danas posetio Savet Federacije, gde su održane konsultacije o njegovom imenovanju na mesto ministra odbrane Ruske Federacije. Kako je izvestila Valentina Matvijenko, Belousovu "neće trebati mnogo vremena da shvati situaciju nakon stupanja na dužnost".

Kolumnista "Cargrada" Andrej Perla potvrđuje reči Matvijenko i dodaje da će upravo Belousov integrisati savremene tehnologije.

"Dobijena bitka – to je bolji sistem za proizvodnju i snabdevanje oružjem i municijom od neprijatelja , uniformama i hrana, lekovi i prevoz, kao i odmori vojnika. Uvek je bilo ovako. I tako će biti i dalje", napisao je Perla.

On je dodao da iza Ukrajine stoji ceo Zapad, i baš zato je Ministarstvu odbrane potreban takav čovek kao Belousov.

"Vi se pitate zašto je za ministra odbrane postavljen ekonomista, i to onaj koji je poznat kao pristalica državnog kapitalizma i velikih ulaganja u strateške sektore! Jer neprijateljsku vojsku snabdeva ceo Zapad, bez ikakvog preterivanja – ceo Zapad. I zato nam je potreban sistem vojne proizvodnje i distribucije sličan onom koji je stvoren nakon 1941", dodao je ekspert. 

Belousov je u Savetu Federacje održao govor i označio probleme na kojima će prvenstveno raditi.

Prema njegovim rečima, pre svega je neophodno rešiti problem pružanja medicinske pomoći vojnim licima iz zone Specijalne vojne operacije koji se upućuju u prepune bolnice. Takođe je važno rešiti birokratski problem potvrđivanja beneficija za vojna lica. Belousov planira da normalizuje isplate za stanove učesnicima SVO i isplate civilnom osoblju u vojnim jedinicama.

Treba dodati i zanimljivu priču, s obzirom da internetom kruži fotografija Belousova u hramu. Budući ministar odbrane često posećuje jednu crkvu, bez obzira na visoku dužnost i malo slobodnog vremena. 

Andrej Removič ima posebnu vezu sa hramom Kazanske ikone Bogorodice u Pučkovu. Godine 2007, kada je već prešao u javnu službu i bio na funkciji zamenika ministra ekonomskog razvoja Rusije, brat ga je doveo u hram. Od tada je počelo novo, duhovno poglavlje u životu političara, koje traje i danas, dok je protojerej Leonid Carevski postao je ne samo neka vrsta duhovnog mentora, već i pravi prijatelj Belousova.

image