Rusija

Rusija najpouzdaniji partner Centralne Azije: Promet trgovine preko 44 milijarde dolara

Ukupno 33 odsto spoljnotrgovinske razmene zemalja Centralne Azije dolazi iz Rusije, što je ostvarivo zbog prelaska na obračune u nacionalnim valutama, ukazao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin
Rusija najpouzdaniji partner Centralne Azije: Promet trgovine preko 44 milijarde dolarawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Promet trgovine između Rusije i zemalja Centralne Azije je 2023. godine prevazišao 44 milijarde dolara, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin na konferenciji kluba "Valjdaj".

"Rusija je za region najpouzdaniji i ključan trgovinski i ekonomski partner", naglasio je Galuzin i istakao da to potvrđuje konstantan rast trgovinskog prometa.

Ukupno 33 odsto spoljnotrgovinske razmene zemalja Centralne Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan – dolazi iz Rusije, ukazao je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, to je ostvarivo zbog prelaska na obračune u nacionalnim valutama.

"Trenutno je obim plaćanja u nacionalnim valutama sa Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom dostigao 80 odsto, sa Uzbekistanom 55 odsto, a sa Turkmenistanom 24 odsto", precizirao je Galuzin.

image