Rusija

Bivši zvaničnik Pentagona: Moskva hoće da raskomada kijevske snage kod Harkova – i dobro joj ide

Za razliku od "NATO krugova" koji su snažno ubeđeni da je Harkov glavna meta ruske vojske, Stiven Brajen tvrdi suprotno
Bivši zvaničnik Pentagona: Moskva hoće da raskomada kijevske snage kod Harkova – i dobro joj ide© Алексей Майшев / РИА Новости

Rusija nastoji da "dezintegriše" ukrajinsku vojsku skorašnjim napredovanjem u blizini Harkova i već je daleko poodmakla na tom putu, piše bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Stiven Brajen u svom blogu "Vepons end stratedži", a prenosi "Ejža tajms".

Za razliku od "NATO krugova" koji su snažno ubeđeni da je Harkov glavna meta ruske vojske, Brajen tvrdi suprotno. Kako ocenjuje bivši američki zvaničnik, Moskva želi da primora Kijev da prebaci svoje vojnike sa drugih pozicija i podeli ukrajinske snage na dva dela, ili ih potpuno "dezintegriše".

"U tom slučaju ideja nije samo da se zauzme teritorija, već i da se uništi sposobnost Ukrajine da pruži otpor. Mnogo je pokazatelja da Rusija ima uspeha u tekućoj operaciji", piše Brajen.

Prvi pokazatelj je odluka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da smeni brigadnog generala Jurija Haluškina, glavnokomandujućeg severnog dela ukrajinske linije odbrane, dok je drugi to što se sama linija odbrane, koju čine mahom duboki rovovi, pokazala kao nedovoljna, pošto kijevske snage nisu uspele da izgrade bunkere, navodi Brajen.

Treći pokazatelj je neefikasnost ukrajinskih (odnosno, zapadnih) tenkova. "Jedna od lekcija ukrajinskog rata je da oklop više nije oružje na frontu ako ga mogu uništiti jeftini bespilotne letelice, vazdušne mine i protivtenkovsko oružje", navodi bivši američki zvaničnik.

"Navodno su još jedan 'abrams' i najmanje još jedan 'leopard' uništeni u proteklih nekoliko dana. Čini se da su tenkovske bitke velikih razmera postale domen istorije", dodaje on.

Četvrti pokazatelj je to što je veliki broj ukrajinskih vojnika zarobljen ili se predaje, navodi Brajen i napominje da su predaje značajne za moral pošto su uglavnom u pitanju "prekaljeni vojnici, a ne novi regruti", te da postoje izveštaji o jedinica koje nisu voljne da izvrše ofanzivne zadatke ili koje se povlače bez naređenja svojih komandanata.

Peti pokazatelj je hapšenje najmanje dva pukovnika iz snaga za zaštitu ukrajinskog predsednika, a šef tima za bezbednost Zelenskog je smenjen. Brajen sumnja da Rusija stoji iza navodne zavere za "atentat" i napominje da postoji mogućnost da je reč o nekim "NATO partnerima", koji su zaključili da je Zelenski nepopularan i problematičan.

"Poslednji pokazatelj je to što Zelenski i njegova vojska sada znaju da Zapad neće slati trupe da spase (Zelenskog) ili Ukrajinu... Vašington je rekao da nema NATO trupa. NATO je rekao da nema NATO trupa. A sada čak i Makron kaže da zaista nije tako mislio", piše Brajen.

Kako dodaje, vrlo je moguće da ukrajinska vojska neće opstati ni u srednjem roku.

"Nema dovoljno vojnika, a oni koji se i dalje bore su umorni, a neki očigledno obeshrabreni. Verujem da je neposredni cilj Rusije da raskomada ukrajinsku vojsku i da je u tome već dosta napredovala. Sledeće je šta će se dogoditi u Kijevu", zaključuje Brajen.

image