Rusija

O čemu će razgovarati Putin i Si u Pekingu?

Nije slučajno da će Vladimir Putin stići u Peking tačno 10 dana nakon inauguracije, naglasio je Jurij Ušakov jer je i predsednik Si prošle godine došao u Rusiju tačno 10 dana posle zvaničnog ustoličenja
O čemu će razgovarati Putin i Si u Pekingu?Getty © Pool / Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping u Pekingu će razgovarati o Ukrajini, Bliskom istoku, situaciji u Aziji, i kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", saradnji u okviru UN i BRIKS-a, a najbitniji razgovori očekuju se 16. maja na neformalnim sastancima, otkrio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov u razgovoru sa medijima. 

Kineska delegacija pripremila je veliki broj dokumenata koji bi trebalo da budu potpisani tokom posete, a veliki broj njih, kako je otkrio, biće komercijalnog karaktera. Kada je reč o međuvladinim dokumentima, očekuje se da će biti potpisano 11 novih. Najavljeno je i potpisivanje međuregionalnih sporazuma.

Si Đinping i Vladimir Putin će potpisati i zajedničku izjavu o produbljenju sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga, a Putin će Siju uručiti i zvanični poziv za učešće na sledećem samitu BRIKS-a u Kazanju.

Nije slučajno da je će Putin stići u Peking tačno 10 dana nakon inauguracije, naglasio je Ušakov jer je i predsednik Si prošle godine došao u Rusiju tačno 10 dana posle zvaničnog ustoličenja.  

"Saradnja naših zemalja je jedan od ključnih, stabilizućih faktora kada je reč o međunarodnim poslovima u celini. Saradnja se razvija u svim sferama. Moskva i Peking zauzimaju bliske stavove, koji se u potpunosti podudaraju o većini spoljnopolitičkih problema. Veoma je važno da u sadašnjim uslovima ovo partnerstvo pokazuje da je otporno na bilo kakvo spoljno mešanje", poručio je Ušakov.

Kako je rekao, Rusija ceni uravnotežen stav Kine o ukrajinskoj krizi i "mirovnoj" konferenciji u Švajcarskoj, u vezi sa kojom se Peking drži stava da kriza ne može biti rešena bez uzimanja u obzir i stava Rusije. 

Takođe, danas je najavljeno da će i dosadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i kandidat za novog ministra ovog resora u novoj vladi Andrej Belousov biti u pratnji predsednika Rusije Vladimira Putina tokom njegovih neformalnih razgovora sa predsednikom Sijem 16. maja. 

Na ovim će biti i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a rusku delaciju će još činiti i Denis Manturov, Tatjana Golikova, Aleksandar Novak, Vitalij Saveljov, Jurij Trutnjev, Dmitrij Černišenko, Maksim Oreškin, i ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov. U ruskoj postavi će biti i šefica Narodne banke Rusije Elvira Nabiulina, kao i niz drugih zvaničnika, ali i predstavnika ruskog biznis sektora, poput Olega Deripaske, Igora Sečina, Igora Šuvalova, Leonida Miheljsona i tako dalje.

Posetu ruske delegacije ispratiće i ekipa odabranih ruskih medija, sa kojima će predsednik Putin na kraju puta održati i tradicionalni razgovor.

image