Rusija

Rusija o francusko-nemačkom predlogu: Isti kao i Minski sporazumi, bez ikakvih prava Srba

Sergej Lavrov je podsetio na reči Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama
Rusija o francusko-nemačkom predlogu: Isti kao i Minski sporazumi, bez ikakvih prava Srbawww.globallookpress.com © MANDOGA MEDIA via www.imago-imag/www.imago-images.de

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi su propisivali ista prava: prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na danađnjoj konferenciji za štampu.

Ruski ministar je podsetio na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama.

On je podsetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

"I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Nemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahteva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizaicje, uključujući UN, Savet Evrope. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima", zaključio je Lavrov.

Podsećamo, briselski portal "Euraktiv" objavio je dokument francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju koji neodoljivo podseća na ugovor dve Nemačke iz 1972. godine kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije.

"Euraktiv", koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, prenosi devet tačaka predloga za Beograd i Prištinu, od kojih su većina kopije sa malim izmenama, onih iz dokumenta potpisanog pre pet decenija.

Šef ruske diplomatije rekao je danas da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo i da Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) ima mnogo problema.

image