Ruske snage odbile ukrajinski napad iznad Krima, oboreno deset balističkih raketa

Ukrajinski dronovi oboreni su i iznad Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti

Ruske snage su u toku noći odbile vazdušni napad Ukrajine na Sevastopolj i Belgorod – ruski sistemi PVO su iznad Krima oborili 10 balističkih raketa američke proizvodnje, a iznad Belgorodske oblasti francuske "hamer" bombe, MLRS granate i dronove, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Protekle noći su zaustavljeni brojni pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade korišćenjem američkih taktičkih balističkih raketa ATAKMS, francuskih vođenih bombi 'hamer', američkih protivradarskih raketa 'harm', raketa velikog kalibra i dronova avionskog tipa", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Preciznije, iznad Belgorodske oblasti su uništene dve američke rakete "harm", dve francuske bombe "hamer", dve MLRS rakete "Olga" i devet dronova. Krim je napadnut sa deset američkih raketa ATAKMS. Iznad teritorije Kurske oblasti je oboreno pet dronova a iznad Brjanske tri.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvozžajev je izvestio da su snage protivvazdušne odbrane oborile nekoliko ukrajinskih projektila iznad voda u blizini grada i u oblasti aerodroma Belbek.

Sevastopoljski spasioci ugasili su požar koji je nastao nakon pada raketa u rejonu sela Poljuško, ali nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi.
Krhotine su pale i na području Fedorovske ulice, ali nije bilo žrtava.

Prema rečima guvernera Belgoroda Vjačeslava Gladkova, tokom odbijanja vazdušnog napada na Belgorod u selu Dubovoe, zapalila se privatna zgrada zbog direktnog pogotka granate.

U napadu su povređene dve osobe, tvrdi guverner.

Ruska agencija navodi da je ukrajinsko granatiranje centralnih i pograničnih regione Rusije, postalo učestalo, ali da ruske vazduhoplovne snage redovno odbijaju napade.