Rusija

MSP Rusije za RT Balkan: Srbi prvi narod Evrope koji je iskusio šta je "crna transplantologija"

Ono što danas rade kosovski Albanci prema Srbima jako podseća na ono kako se kijevski režim ponaša prema stanovnicima Donbasa, ističe portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije
MSP Rusije za RT Balkan: Srbi prvi narod Evrope koji je iskusio šta je "crna transplantologija"Getty © SOPA Images / Contributor

Srbi su bili prvi narod na evropskom kontinentu koji su saznali šta je to "crna transplantologija" (trgovina organima), a da su se ovi slučajevi zaista dogodili na teritoriji Srbije, potvrđeno je i u memoarima Karle del Ponte, kaže danas za RT Balkan portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Govoreći o situaciji u Srbiji, Zaharova podseća da je ono što danas rade "kosovski banditi protiv Srba" slično onome što kijevski režim radi protiv građana Donbasa.

"Zar to nije tako? 'Crna transplantologija'. Prvi put na evropskom kontinentu upravo su Srbi saznali šta je to. O tome su saznali ne iz filmova, već na osnovu masovnih grobnica, što je kasnije bilo i potvrđeno, ali nažalost za to niko nije kažnjen", istakla je Zaharova. 

Ona je podsetila i da su napadi na pravoslavne hrišćane i hramove u Ukrajini slični onome što se danas dešava u južnoj srpskoj pokrajini.

"A rušenje hramova i crkava koje se dešava na Kosmetu, uz neposrednu direktivu kosovskih glavešina... Kako to samo liči na ono što se dešava u Ukrajini sa pravoslavnim hramovima i gonjenjem pravoslavnih hrišćana, koji nisu hteli da odustanu od kanonske crkve", istakla je Zaharova.

Ipak, na meti su danas, kako kaže, i novinari i svi oni koji u javnosti ukazuju na pomenute incidente, što je posebno aktuelno u današnjoj Ukrajini. 

"Gonjenja novinara, ubistva novinara, spiskovi novinara koji bukvalno treba da budu uništeni (koje pravi kijevski režim). I njih ubijaju. Setite se koliki je broj novinara stradao za vreme NATO bombardovanja Srbije, koji su poginuli na razne načine", kazala je ona.

Zaharova ističe da kijevski režim nijednom nije osudio NATO agresiju na Srbiju. 

"Nijednom nisam čula od trenutnih kijevskih vlasti – ni od Zelenskog, ni od njegovog prethodnika Porošenka, nikakvih reči osude čak ni prema datumima, godišnjicama NATO bombardovanja Srbije. Nijednom se nije mogla čuti osuda. Razumete? To je takođe pokazatelj i to je takođe potrebno pamtiti", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. 

Zaharova nije htela da komentariše pitanje naše redakcije šta je Kijev želeo da postigne nedavnom posetom prve dame Ukrajine Elene Zelenske i šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe Beogradu, ali je pažnju skrenula na deo našeg pitanja u kojem se navodi da Srbija nije uvela sankcije Rusije.

"To pokazuje da je rukovodstvo (Srbije) suvereno u svojim odlukama", ocenila je portparolka.

Sankcije koje je Zapad uveo protiv Rusije su "nelegitimne i nezakonite", podsetila je, ocenivši i da se odluka Beograda zasniva na "nacionalnim interesima zemlje i stavu njenih građana, ali i na sopstvenom istorijskom iskustvu".

"Nepridruživanje ovim sankcijama nije povezano samo sa strateškim vezama Moskve i Beograda, već i sa tim što su to nezakonite sankcije. Odbijanjem da im se pridruži, Srbija je pokazala da ne želi da učestvuje u nezakonitim avanturama Zapada", zaključila je Zaharova. 

Odnosi sa Srbijom ravnopravni, pragmatični i uzajamno korisni

Naše odnose sa Srbijom razvijamo na ravnopravnoj, pragmatičnoj i uzajamno korisnoj osnovi, rekla je u razgovoru sa medijima portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. 

"Razvili smo stabilan, partnerski dijalog u različitim sferama. Razgovaramo o širokom krugu različitih pitanja, tako da, iskreno govoreći, znamo koji je naš stav i mi ga u tom smislu realizujemo", odgovorila je Zaharova na pitanje novinara "Ambasadorskog života". 

"Pročitala sam u vestima da je bilo rečeno da će se održati neki interesantni, biznis forumi Ukrajine u Srbiji. Ja ne znam da li su oni upoznati sa ekonomskim pokazateljima (Ukrajine) i sa tim šta se tamo dešava s ekonomske tačke gledišta. Da li su oni koji žele da realizuju ove forume sa Ukrajinom upoznati sa tim šta Ukrajina radi sa preduzetnicima i biznisom i šta uopšte radi sa ljudima. Da li znaju da zbog toga što dobija ogromne sume novca sa Zapada, Ukrajina potpisuje ogromne kredite i obaveze. I zbog toga šalje garancije u živom obliku, u vidu ljudi – koje šalje na klanje. I još nešto. Hajde da se zajedno nadamo da ukrajinske investicije u ekonomiju Srbije neće biti ništa manje od američkih", kazala je ona.

image