Putin u Kini sa Sijem: Jačamo partnerstvo u bratskom duhu, osećam se kao kod kuće

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se s kineskim liderom Si Đinpingom u Velikom domu naroda u Pekingu. Putin je na sastanku sa kineskim liderom istakao da je Kina glavni partner Rusije u trgovinskoj i ekonomskoj sferi, dok je Si naglasio da razvoj odnosa Moskve i Pekinga odgovara interesima ne samo dve zemlje, već i celog regiona i sveta

Predsednik Rusije Vladimir Putin svečano je dočekan ispred Velike dvorane naroda u Pekingu. Njegov doček ispraćen je počasnom artiljerijskom paljbom, dečicom koja su mahala ruskim i kineskim zastavama, orkestrom koji je pored ruske himne izveo i čuvenu rusku pesmu "Podmoskovske večeri".

Zvanični razgovori su završeni, a nakon sastanka potpisano je 11 dokumenata, među kojima je i zajednička izjava Sija i Putina povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga.

Kineski predsednik Si Đinping istakao je na sastanku sa Putinom da su odnosi Rusije i Kine odoleli iskušenjima u uslovima promenljive međunarodne situacije i da su danas postali obrazac za odnose velikih sila. Odnose Rusije i Kine karakteriše međusobno poštovanje, poverenje, prijateljstvo i obostrana korist, poručio je kineski lider.

"Nameravamo da, kao i uvek, budemo dobri susedi sa Rusijom, prijatelji od poverenja i pouzdani partneri, da dosledno jačamo vekovno prijateljstvo dva naroda i da zajednički težimo razvoju i preporodu, ali i da zajedničkim naporima branimo međunarodnu jednakost i pravdu", naglasio je Si Đinping.

Putin je istakao da je Kina glavni partner Rusije u trgovinskoj i ekonomskoj sferi, te da su dve države uspele da osiguraju da njihova saradnja bude nezavisna od trećih strana. To je omogućeno upravo zahvaljujući tako velikom udelu rublje i juana u međusobnom plaćanju, odnosno, nezavisnosti od valuta drugih država.

"Moćan podsticaj daljem razvoju trgovine bila je naša odluka da obezbedimo prelazak plaćanja na nacionalne valute. Danas, više od 90 odsto svih plaćanja između Moskve i Pekinga odvija se u juanima i rubljama", istakao je ruski lider.

Najbitnije informacije o poseti ruskog predsednika Kini pratite u blogu RT Balkan ispod.

16. maj 2024 • 13:37

Ceo snimak polaganja venca na spomenik Narodnim herojima

Neočekivana situacija i zalutali ministar

Na ovako važnim događajima gde je organizacija na izuzetno visokom nivou ipak mogu da se dese nepredvidive stvari. Recimo, ruski ministar finansija Anton Siluaov neočekivano se našao u autobusu koji je prevozio novinare.

Kako bi stigao na koncert kom su prisustvovali lideri Rusije i Kine, morao je da priloži malu žrtvu – dao je izjave za desetak različitih medija.

"Kul je. Važno je da se dođe do tačke gde treba da se nađemo, u ovom slučaju do koncertne sale. Nije mi važno čime ću doći do tamo, mogao sam i peške. Mada, ne znam put. Dešavaju se različite situacije, ali uvek može da se nađe rešenje", poručio je Ministar.

Isporuka ruskog "aurusa" u Kinu

Ruska marka automobila "aurus" može da krene da se isporučuje Kini, rekao je prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, prenosi "Šot".

Prema njegovim rečima, u Kini možda ima ljudi koji žele da kupe ruski automobil premijum klase.

Međutim, kako bi se u Kini pokrenula prodaja ruskih automobila, valja početi od uslužne infrastrukture, ukazao je Manturov.

"Za sada je akcenat na ruskom tržištu, ali ćemo se u budućnosti proširiti i na kinesko tržište", poručio je Manturov.

Investiciona saradnja u osnovi rusko-kineskih odnosa

Investiciona saradnja leži u osnovi rusko-kineske saradnje, rekao je danas direktor ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev u Pekingu.

Peking i Moskva su, kako je dodao, do sada uložili novac u više od 50 projekata, koji su važni za građane Rusije.

Otvorena Godina kulture Rusije i Kine

Ova i sledeća godina objavljene su u Rusiji i Kini za unakrsnu Godinu kulture, što znači da će u Rusiji biti obeležena godina kulture Kine, a u Kini - godina kulture Rusije.

S tim u vezi, planirano je da se u 38 gradova Rusije i 51. gradu Kine održe različiti događaji. Očekuje se da će ih biti čak 230.

Završen koncert

Vladimir Putin i Si Đinping napustili su koncertnu salu gde je orkestar priredio svečanost povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Pekinga i Moskve.

Prema rasporedu se očekuje da će Putin i Si uskoro da se prošetaju parkom uz obavezno posluženje u vidu kineskog čaja, nakon čega će uslediti neformalni razgovori uz večeru.

Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov je ranije rekao da će se upravo na neformalnom sastanku voditi najbitniji razgovori, a sam Vladimir Putin je obećao da će tada svom prijatelju Si Đinpingu predočiti detalje sukoba u Ukrajini.

Putin sa premijerom Državnog saveta Kine Li Đijangom

Program koji su potpisali predsednici Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije postavili su nove zadatke i dugoročne orijentire rusko-kineskih veza, ocenio je Vladimir Putin na sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine Li Đijangom.

Naredni susret šefova vlada Rusije i Kine će se održati u Moskvi, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Redovni susreti šefova vlada Rusije i Kine su dokazali efikasnost, između ostalog i u realizaciji sporazuma koji su postignuti na najvišem nivou, ukazao je ruski predsednik.

Opširnije o Putinovom sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine čitajte ovde.

Putin položio venac

Uz svečanu muziku, predsednik Rusije položio je venac na spomenik Narodnim herojima na trgu Tjenanmen.

Putin je na venac postavio traku u bojama ruske zastave na kojoj piše: "Od predsednika Ruske Federacije".

Nacionalni spomenik Kine podignut je u znak sećanja na heroje koji su izgubili živote u revolucionarnoj borbi kineskog naroda u 19. i 20. veku.

Počeo koncert u čast 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Pekinga i Moskve

Koncert povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Pekinga i Moskve je počeo.

Putin i Si uživaju u spektaklu.

Putin: Osećam se kao kod kuće

Rusko-kineski odnosi se konstantno razvijaju i usavršavaju, poručio je predsednik Rusije pre svečanog koncerta posvećenog 75. godini od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Kine.

Putin se izvinio što je dugo govorio bez pauze za prevodioce i tako im otežao posao, rekavši da je za to odgovorna prijateljska atmosfera zbog koje mu je prijatno i oseća se kao kod kuće.

"Izvinite, molim vas, što sam dugo pričao, nisam napravio pauzu za prevodioca. Jednostavno, osećam se kao kod kuće i na trenutak sam pomislio da ovde već svi govore ruski", rekao je Putin uz osmeh.

Veoma je simbolično što se na današnji datum i važni jubilej pokreće veliki projekat "Godina kulture Rusije i Kine", čiji program je veoma opširan, a uključivaće pozorišne turneje, filmske festivale, izložbe muzeja i biblioteka, forume, sajmove kulture, umetnosti, koncerte, sportska takmičenja i mnogo toga, dodao je Putin.

Održaće se i veliki kineski konkurs gde će se testirati poznavanje ruskog jezika, a svi ti događaji biće lepo prihvaćeni u Kini, dodao je ruski predsednik.

"Puškin, Gogolj, Dostojevski, Čajkovski, Rahmanjinov su imena koja su dobro poznata u Kini", dodao je Putin.

Citirao je potom stih iz poznate pesme stare 75 godina, koji i danas živi u ruskom narodu a glasi: "Rusi i Kinezi braća su doveka".

"Upravo u ovako bratskom duhu ćemo nastaviti da jačamo rusko-kinesko strateško partnerstvo", poručio je Putin a sala mu je odgovorila gromoglasnim aplauzom.

"Naša saradnja ima neograničene mogućnosti, uspeli smo da prevaziđemo teške prepreke i ostvarimo najambicioznije zadatke", naveo je ruski predsednik.

Koncertna sala spremna: Čekaju se Putin i Si

Koncertna sala u kojoj će uskoro početi koncert u čast 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Kine spremna je za dolazak Putina i Sija.

Najbitnije iz zajedničke izjave Sija i Putina

  • Rusija pozdravlja to što je Kina spremna da pomogne prilikom političkog razrešenja krize u Ukrajini.
  • Rusija i Kina se protive produžetku sukoba u Ukrajini i njegovom prelasku u nekontrolisanu fazu.
  • Rusija i Kina ističu značaj dijaloga kao optimalnog načina za rešavanje ukrajinske krize.
  • Rusija i Kina smatraju da američka strategija i strategija NATO-a za Azijsko-pacifički region negativno utiče na situaciju u ovom delu sveta.
  • Rusija i Kina osuđuju inicijative koje imaju za cilj zaplenu imovine stranih država.
  • Kina i Rusija protive se pokušajima pojedinih zemalja da iskoriste svemir za oružane obračune.
  • Kina podržava napore Rusije da zaštiti svoj suverenitet i protivi se spoljnom mešanju u njene poslove.
  • Rusija smatra da je Tajvan neodvojivi deo Kine i protivi se nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku.
  • Rusija i Kina nastavljaju da se zalažu za ispravno tumačenje rezultata Drugog svetskog rata i naredne godine, povodom 80 godina od pobede u tom ratu, planiraju da dostojno proslave ovu godišnjicu i da "zajedno propagiraju ispravnu interpretaciju istorije".
  • Moskva i Peking će nastaviti da produbljuju poverenje i saradnju u vojnoj oblasti, i da šire obim zajedničkih vežbi i borbene obuke.
  • Rusija i Kina će nastaviti da povećavaju udeo nacionalnih valuta, juana i rublje, u plaćanju između Pekinga i Moskve.
  • Rusija i Kina su se dogovorile da će propagirati duhovno-moralne vrednosti i patriotsko vaspitanje i jačati omladinsku saradnju.
  • Dogovoreno je i da će se osmisliti nove inicijative u sferi kulture, a to podrazumeva i osnivanje novog međunarodnog muzičkog takmičenja "Intervizija".
  • Rusija i Kina će raditi na jačanju značaja BRIKS-a u svetu i integraciji novih članova.
  • Rusija i Kina s zabrinutošću konstatuju da u svetu dolazi do povećanja sukoba i na regionalnom i na globalnom nivou, i ocenjuju da je situacija nestabilna.
  • Zadatak od najvećeg prioriteta je da se spreči direktan vojni sukob nuklearnih država. 
  • Rusija i Kina poziva "odgovarajuće zemlje i organizacije da prestanu da sprovode konfrontacionu politiku i da se mešaju u unutrašnje poslove drugih država".
  • Rusija i Kina se protive akcijama zastrašivanja SAD i njihovih saveznika u vojnoj sferi, koje dalje provociraju konfrontaciju sa Severnom Korejom. 
  • Rusija i Kina se zalažu da palestinsko-izraelski sukob treba biti rešen na osnovu međunarodnog prava, uz formiranje palestinske države u granicama iz 1967. godine.

Podsetimo se kako je izgledao velelepni doček predsednika Putina Kini

Lavrov: Stav Kine o Ukrajini je ispravan

O ukrajinskoj tematici se razgovara redovno, stav Pekinga je potpuno ispravan, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Pekingu.

Suština pozicije koje se pridržava Peking je u tome da je potrebno izanalizirati uzroke koje su doveli do sukoba, koje onda treba "kolektivno odstraniti".

"Potrebno je osigurati bezbednosne garancije za sve, ali Zapad nije spreman za to", poručio je ministar.

Ruska banka VTB povećava broj radnika u filijali u Šangaju

Banka VTB će pokušati da što više zadovolji rastuću potražnju za plaćanjem u juanima, rekao je predsednik Upravnog odbora banke Andrej Kostin u Pekingu, prenosi "Izvestija".

U planu je da se više nego duplo poveća broj zaposlenih u filijali ruske banke u Šangaju, što je od 60 do 150 radnika, dodao je Kostin.

VTB je trenutno jedina ruska banka koja ima sve licence za poslovanje na teritoriji Kine, ima filijalu u Šangaju i predstavništvo u Pekingu.

Počeo sastanak Putina i Li Đijanga

Ruski predsednik Vladimir Putin započeo je sastanak sa premijerom državnog saveta Kine Li Đijangom. 

Kako javlja dopisnik ruske agencije RIA Novosti, sastanak se održava u Velikoj dvorani naroda, gde su ranije tog dana održani rusko-kineski pregovori na visokom nivou.

Rusku stranu predstavljaju prvi zamenik šefa vlade Denis Manturov, zamenici premijera Tatjana Golikova, Aleksandar Novak, Vitalij Saveljev, Jurij Trutnjev, Dmitrij Černišenko,.

Sastanku prisustvuju i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik šefa Predsedničke administracije Maksim Oreškin, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov, ruski ambasador Igor Morgulov.

Tu je i ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina, direktor "Rosfinmonitoringa" Jurij Čihančin, predsednik Rusko-kineskog poslovnog saveta Genadij Timčenko.

Koja dokumenta su potpisana nakon sastanka Putina i Sija

U kontekstu 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koji su ušli u novu epohu, predsednici Rusije i Kine su potpisali zajedničko saopštenje o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije, prenosi Kremlj.

Potpisan je i sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Narodne Republike Kine o stvaranju rezervata "Zemlja velikih mačaka" koji će se nalaziti na teritoriji obe države.

Protokol o fitosanitarnim zahtevima za čičoku koja se izvozi iz Ruske Federacije u Narodnu Republiku Kinu.

Takođe, dogovoren je protokol u vezi sa inspekcijskim, karantinskim i veterinarsko sanitarnim zahtevima za goveđe meso koje se izvozi iz Rusije u Kinu.

Potpisan je i jedinstveni koncept razvoja ostrva Boljšoj Usurijski, koje se nalazi u blizini Habarovska na reci Amur ispod ušća reke Usuri.

Memorandum o razumevanju između ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj i kineskog Ministarstva trgovine o unapređenju saradnje u oblasti infrastrukture i inženjerske izgradnje.

Zajednički akcioni plan za sprovođenje Sporazuma o saradnji u oblasti sanitarne zaštite teritorije.

Memorandum Međunarodne informativne agencije "Rusija danas" i kineske agencije "Sinhua" o održavanju Ekspertskog foruma zemalja BRIKS-a. Kao i sporazum o razmeni informacija i saradnji između ruske "Informacione agencije Rusije TASS" i kineske agencije Sinhua.

Memorandum o saradnji između "Gasprom-medija holdinga" i kineske medijske korporacije (CMG).

Memorandum o saradnji između Sveruske javne organizacije "Poslovna Rusija" i kineskog komiteta za unapređenje međunarodne trgovine.

Počeo svečani prijem za Vladimira Putina

Počeo je svečani prijem kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je priređen u čast predsednika Putina, javljaju RIA Novosti.

Na meniju su pekinška patka, dinstani morski krastavac s lukom, peljmeni sa škampima i drugi specijaliteti, a zvanicama se služe vino i kineska votka "Maotaj".

Događaji prati svečani vojni orkestar Kine, koji svira "Teče reka Volga" i druge ruske i kineske pesme.

Putin: Hvala kineskim prijateljima za topli prijem

Predsednik Rusije, na početku svog obraćanja, zahvalio je Siju i Kini na toplom prijemu. Kako je rekao, stvorena je topla i prijateljska, ali i pragmatična atmosfera.

Partnerstvo sa Pekingom je bez sumnje primer toga kako treba graditi odnose sa državama, ponovio je predsednik Rusije na zajedničkoj konferenciji nakon potpisivanja dokumenata, a zatim i dodao:

"Logično da sam tokom prve međunarodne posete doputovao upravo u Kinu. Naravno da u tome ima neke simbolike, ali nije samo to u pitanju. Ovi događaji su ispunjeni konkretnim sadržajem, veoma su korisni i pomažu nam da se iskoordinišemo i idemo putem koji određujemo zajedno sa predsednikom Kine".

On je istakao da su odnosi sa Pekingom ojačani tokom poslednjih 75 godina i potvrdio je da je sa Sijem u prijateljskoj atmosferi danas razgovarano o jačanju dalje saradnje.  

Govoreći o danas potpisanoj zajedničkoj izjavi, Putin je rekao da će sprovođenje ciljeva koji su navedeni u ovom dokumentu doprineti realizaciji i drugih ciljeva predviđenih ranije potpisanim sporazumima. 

Kina je glavni spoljnotrgovinski partner Rusije, a Rusija zauzima četvrto mesto kada je reč o kineskom eksportu i importu, istakao je.

Kako je otkrio, u Kinu se posebno pojačao izvoz prehrambenih proizvoda.

Udeo rublje i juana u plaćanju između Pekinga i Moskve iznosi više od 90 odsto, tako da su trgovina i investicije dobro osigurani, te na njih ne mogu da utiču treće strane, naglasio je ruski lider.

Putin je istakao i da se razvija saradnja u najrazličitijim oblastima poput svemira, industrije, energetike, turizma, sporta, ali i logistike. Odvijaju se zajednički projekti koji se tiču i Severnog morskog puta, poručio je. U isto vreme, razvijaju se i kulturni odnosi i saradnja u sferi obrazovanja. U februaru je tako, na primer, u Moskvi prvi put proslavljena i kineska Nova godina, podsetio je. 

Stavovi Rusije i Kine se u mnogim stvarima podudaraju, poručio je još predsednik Ruske Federacije, dodajući da se nastavlja saradnja u okviru BRIKS-a, inicijative "Pojas i put", Evroazijske ekonomske unije i drugih organizacija.

"Radimo na izgradnji pravednijeg i multipolarnog sveta, koji će se zasnivati na međunarodnom pravu, odlukama UN-a", a zalažemo se i za depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih ekonomskih organizacija, izjavio je.

Putin se, takođe, osvrnuo i na situaciju na azijsko-pacifičkom prostoru. 

"Želimo sigurnu bezbednosnu arhitekturu u azijsko-pacifičkom prostoru i protivimo se zatvorenim vojnim blokovima u tom regionu", izjavio je tim povodom.

"Zahvalni smo kineskim prijateljima na inicijativama koje plasiraju u cilju razrešenja ukrajinske krize", rekao je zatim Putin, kratko komentarišući aktuelni sukob, i dodajući da će detaljnije o toj temi biti reči uveče, tokom neformalnih sastanaka.

Za kraj, Putin je još jednom zahvalio Siju i Kinezima na toplom prijemu.

Si: Odnosi sa Rusijom za 75 godina postali još jači

Ovo je prva poseta Putina nakon inauguracije i to ubedljivo pokazuje odnos Putina i Rusije prema Kini, rekao je danas predsednik Kine na konferenciji, dodajući da ovo ocenjuje vrlo pozitivno.

Govoreći o održanim sastancima, istakao je da je tokom razgovora bilo reči o regionalnim i međunarodnim temama. Potvrdio je da je potpisana zajednička izjava o strateškoj saradnji povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Naši odnosi su za 75 godina postali još jači, poručio je Si, dodajući da su Kina i Rusija drugima pokazali kako treba razvijati odnose sa drugim zemljama. Razgovori sa Putinom su, kako je ocenio, bili otvoreni, prijateljski i detaljni.

Na osnovu uzajamnog poštovanja dogovoreno je da nastavimo da se podržavamo, poručio je još Si. 

Kina i Rusija se zalažu za svet zasnovan na međunarodnom pravu i za izgradnju multipolarnog sveta, ponovio je kineski lider. 

Ipak, on je istakao da danas u svetu još vlada mentalitet Hladnog rata, a kao neke od glavnih pretnji po svet naveo je jednostranu hegemoniju, blokovsku konfrontaciju i politiku koja preferira pribegavanje sili. 

Govoreći o predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju, Si je potvrdio da će Kina podržati rusko predsedavanje ovom organizacijom. 

Tokom svog obraćanja, predsednik Kine se kratko dotakao aktuelnih sukoba.

Si je potvrdio da se Putin i on zalažu da palestinsko-izraelski sukob treba rešiti na osnovu odluka UN-a, i stvaranjem palestinske države, kao i da na isti način, odnosno, političkim putem, treba rešiti ukrajinsku krizu. 

Nadamo se da će u skorije vreme ponovo biti uspostavljen mir u Evropi, zaključio je kineski lider.

Mediji bruje o Putinovoj poseti Pekingu

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova: Produbljujemo stratešku saradnju

Prva inostrana poseta Vladimira Putina od početka njegovog novog predsedničkog mandata je Kini, što je ubedljivo svedoči pažnji koju predsednik i ruska vlada posvećuju kinesko-ruskim odnosima, a kineska strana to izuzetno vrednuje, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, kinesko-ruski odnosi stabilno napreduju, sveobuhvatna strateška saradnja stalno jača, a koordinacija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi kontinuirano napreduje, navodi se u saopštenju.

"Sve ovo je poslužilo kao pozitivan faktor za održavanje globalne strateške stabilnosti i demokratizaciju međunarodnih odnosa".

Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i vodeće zemlje u razvoju, produbljuju stratešku saradnju, proširuju obim uzajamno korisne saradnje i donele su zajednički strateški izbor u korist istorijskog formiranja multipolarne svetska i ekonomska globalizacija.

U kontekstu obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa kao nove polazne tačke, strane su se obavezale da dodatno pojačaju integraciju nacionalnih strategija razvoja i da bilateralnu saradnju popune novim sadržajima u korist dve zemlje i naroda.

Počela ceremonija potpisivanja dokumenata: Potpisana zajednička izjava o saradnji

Počela je ceremonija potpisivanja novih sporazuma.

Putin i Si potpisali su zajedničku izjavu o jačanju odnosa i strateškoj saradnji, javljaju RIA Novosti.

Dokument je pripremljen povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Pekinga i Moskve, objasnio je ranije pomoćnik Putina Jurij Ušakov. 

Upitanju je detaljan dokument na više od 30 stranica, u kojem je istaknut "poseban karakter bilateralnih odnosa i u kojem će biti navedeni dalji putevi razvoja bilateralnih veza".

Razgovori Putina i Sija su završeni

Razgovori dvojice lidera trajali su dva i po sata.

Prvo su, podsetimo, bili održani razgovori u uskom, a zatim i u proširenom formatu.

Svi u iščekivanju obraćanja Sija i Putina

Zvaničnici Rusije i Kine okupljaju se u sali iz koje će se javnosti obratiti Si i Putin.

Peskov: Odnosi sa Kinom idealni, jedini cilj nam je blagostanje građana

"Saradnja Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni je ozbiljan balansirajući element, koji balansira i tako nestabilnu međunarodnu agendu ispunjenu međunarodnim sukobima", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Upravo zbog toga Kina je bila prva zemlja koju je Putin posetio (nakon inauguracije)", objasnio je Peskov.

On je dalje istakao da odnosi Moskve i Pekinga nisu usmereni protiv drugih zemalja, ocenivši da se radi o "potpuno idealnim odnosima".

Kako je naveo, jedini cilj ovih odnosa je "povećanje blagostanja naroda dve zemlje".

Ipak, portparol Kremlja je potvrdio i da SAD i neke druge države pokušavaju da izvrše pritisak na Peking, upravo zbog dobrih odnosa sa Moskvom, ali i da je Kina dovoljna jaka zemlja da se tome suprotstavi.

Si: Odnosi Rusije i Kine odoleli su svim iskušenjima

Odnosi Rusije i Kine odoleli su iskušenjima u uslovima promenljive međunarodne situacije i danas su postali obrazac za odnose velikih sila, koje karakteriše međusobno poštovanje, poverenje, prijateljstvo i obostrana korist, rekao je kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa Putinom.

Prema njegovim rečima, sa Putinom se do sada sastao bar 40 puta, a "tako bliske veze pomažu da se odrede strateški pravci rada kako bi se očuvala stabilna i brza dinamika rasta rusko-kineskih odnosa".

"To nije bilo lako postići i zbog toga ovi odnosi zaslužuju najpažljiviji tretman", poručio je Si.

Lider Kine je napomenuo i da razvoj odnosa Moskve i Pekinga odgovara interesima ne samo dve dve zemlje, već i celog regiona i sveta.

"Nameravamo da, kao i uvek, budemo dobri susedi sa Rusijom, prijatelji od poverenja i pouzdani partneri, da dosledno jačamo vekovno prijateljstvo dva naroda i da zajednički težimo razvoju i preporodu, ali i da zajedničkim naporima branimo međunarodnu jednakost i pravdu", naglasio je Si Đinping.

On je ocenio da to što je prva zemlja koju je Putin posetio nakon inauguracije upravo Kine govori o tome koliku pažnju predsednik Rusije, ali i Vlada Ruske Federacije poklanjaju odnosima sa Kinom. 

Putin: Hvala na pozivu da posetimo Peking

Predsednik Rusije zahvalio je Si Đinpingu za poziv da poseti Kinu.

"Ove godine naše zemlje slave 75. godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa", podsetio je Putin.

On je zatim potvrdio da je Moskva zainteresovana da se rusko-kineski odnosi ojačaju u svim pravcima i napomenuo da Rusiju i Kinu objedinjuju zajednički ciljevi koji se tiču daljeg razvoja dve zemlje.

Tokom poslednjih pet godina, bez obzira na pandemiju, i neke akcije koje su usmerene na suzbijanje našeg razvoja, trgovinski promet nastavlja da raste dobrim tempom, rekao je Putin u uvodnom izlaganju na sastanku u proširenom formatu.

Moćan podsticaj daljem razvoju trgovine bila je naša odluka da obezbedimo prelazak plaćanja na nacionalne valute. Danas, više od 90 odsto svih plaćanja između Moskve i Pekinga odvija se u juanima i rubljama, istakao je ruski lider.

Putin: Kina je glavni partner Rusije u trgovinskoj i ekonomskoj sferi

Ruski predsednik je na sastanku sa kineskim liderom istakao da je Kina glavni partner Rusije u trgovinskoj i ekonomskoj sferi.

Pre putovanja, Putin je dao opširan intervju kineskoj agenciji Sinhua u kom je istakao da je Kina glavni poslovni partner već 13 godina, a Rusija se 2023. godine popela na četvrto mesto na rang listi komercijalnih partnera Kine.

Osim zvaničnika, u ruskoj delegaciji se nalazi niz istaknutih ruskih biznismena.

Predsednik Kine čestitao Putinu pobedu na izborima

Predsednik Kine Si Đinping čestitao je predsedniku Rusije još jednu pobedu na predsedničkim izborima. 

Poseta Putina je, podsetimo, organizovana deset dana nakon inauguracije.

Počeli razgovori u proširenom formatu

Odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički i nisu usmereni ni protiv koga, a to je od fundamentalnog značaja, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom.

"Naša saradnja danas je jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni. Zajedno branimo principe pravde i demokratskog svetskog poretka koji odražava multipolarnu realnost i svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu", naglasio je Putin.

Rusija i Kina uspešno sarađuju u UN, BRIKS-u, ŠOS-u, a takođe i u G20, podsetio je ruski lider.

"Odlučni smo u nameri da dalje harmonizujemo integracione procese na evroazijskom prostoru, da spojimo potencijale Evropskog ekonomskog saveza i vaše, dragi prijatelju, inicijative 'Jedan pojas, jedan put'", poručio je Putin.

Moskva se nada da će ova poseta dati dodatni podsticaj razvoju bogate bilateralne saradnje koja se ostvaruje u najrazličitijim sferama, rekao je Putin i dodao: "Želim još jednom da naglasim da mi je veoma mi drago što sam došao u Kinu i sreo se sa Vama", poručio je Putin.

Doček predsednika Putina ispred Velike dvorane naroda u Pekingu