Rusija

Moskva proglasila vojnog atašea u britanskoj ambasadi personom non grata

Do proterivanja dolazi u znak odgovora na odluku Londona da otkaže gostoprimstvo ruskom vojnom atašeu
Moskva proglasila vojnog atašea u britanskoj ambasadi personom non gratawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Moskva proglašava atašea za odbranu u britanskoj ambasadi u Moskvi personom non grata i on mora da napusti Rusku Federaciju u roku od nedelju dana, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"U Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 16. maja pozvan predstavnik britanske ambasade u Moskvi, kome je iznet oštar protest u vezi sa neprijateljskom i neosnovanom odlukom vlasti ove zemlje 8. maja u vezi sa atašeom za odbranu u ruskoj ambasadi u Londonu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da ovaj korak smatra "politički motivisanom akcijom sa izraženim rusofobičnim karakterom, koja nanosi nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima".

"Britanski diplomata je obavešten da je kao odgovor na navedenu odluku, vojni ataše u ambasadi Velike Britanije u Moskvi Andrijan Kogil proglašen 'personom non grata'. On mora da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od nedelju dana", saopštilo je ministarstvo.

Moskva je poručila da se njihova "reakcija na neprijateljske antiruske akcije britanske strane objavljene 8. maja ne završava ovom merom. Inicijatori eskalacije biće obavešteni o daljim uzvratnim koracima".

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli rekao je prošle nedelje da će Britanija proterati vojnog atašea Ruske Federacije sa britanske teritorije.

Kleverli je dodao i da će britanske vlasti takođe ukinuti status diplomatske imovine sa nekih objekata koji pripadaju Rusiji. Osim toga, naveo je, London  će uvesti vizna ograničenja za ruske diplomate.

Ministar je te korake objasnio navodnom borbom protiv ruskih obaveštajnih aktivnosti na britanskoj teritoriji.

image