Rusija

Putinov pomoćnik otkriva detalje sastanka sa kineskim liderom

Jurij Ušakov je naveo da je tokom neformalnog sastanka ruskog i kineskog predsednika atmosfera bila opuštena i pomogla je da prisutni bolje razumeju jedni druge, da se našale i ispričaju ponešto za šta nema vremena tokom zvaničnih sastanaka
Putinov pomoćnik otkriva detalje sastanka sa kineskim liderom© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping vodili su uspešne razgovore u Pekingu, a posle neformalnog sastanka "hemija" između dvojice lidera postala je još jača, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Atmosfera je bila prilično dobronamerna. Lideri su u dobrom raspoloženju pristupili razgovorima i sastanak je bio veoma uspešan. Kasnije, za vreme ručka atmosfera je bila opuštena i pomogla je da bolje razumemo jedni druge, da se našalimo ispričamo razne priče. 'Hemija' je na kraju postala još jača", rekao je Ušakov novinaru Pavlu Zarubinu.  

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u četvrtak i petak boravio u zvaničnoj poseti Kini, gde je sa predsednikom te zemlje Si Đinpingom poslao nekoliko izuzetno važnih poruka.

Tokom razgovora dvojice lidera bilo je reči o čitavom nizu tema: od trgovinske i ekonomske, preko diplomatske i političke do bezbednosne i vojne saradnje. Predsednici su se založili za uspostavljanje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija.

image