Lavrov: Naredni sastanak Putina i Sija u julu u Astani

Zajednička izjava lidera o produbljivanju bilateralnih odnosa izazvala je širok odjek širom sveta, uključujući i UN, i navela nove zadatke u kontekstu dovođenja dijaloga između Moskve i Pekinga na još viši, bogatiji nivo, ocenio je šef ruske diplomatije

Državna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu potvrdila je posebnu stratešku prirodu bilateralnih odnosa, izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem.

"Sastajemo se samo nekoliko dana nakon posete predsednika Vladimira Putina Narodnoj Republici Kini. To je bila prva poseta ruskog lidera u inostranstvo nakon njegovog reizbora na tu funkciju i istakla je posebnu prirodu naših odnosa strateške interakcije i sveobuhvatnog partnerstva", kazao je Lavrov i zahvalio se kineskim prijateljima na njihovoj srdačnosti i gostoprimstvu, kao i na odličnoj organizaciji.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da je zajednička izjava lidera o produbljivanju bilateralnih odnosa "izazvala širok odjek širom sveta, uključujući i UN, i navela nove zadatke" u kontekstu dovođenja dijaloga između Moskve i Pekinga na još viši, bogatiji nivo.

Naime, Lavrov se sastao sa Vang Jiem u okviru predstojećeg ministarskog sastanka Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koji će se održati 21. maja u Kazahstanu.

Očekuje se da će ministri razgovarati o pripremama za samit ŠOS-a 3. i 4. jula, kao i o napretku u primeni rusko-kineskih sporazuma postignutih tokom državne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Kini.

Putin i Si Đinping planiraju da se sastanu tokom samita ŠOS-a, što je deo predstojećeg diplomatskog kalendara između dve zemlje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

"Čekamo vas, poštovani gospodine ministre, dragi prijatelju, na sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu za manje od mesec dana. Naši lideri će se sastati i tokom samita ŠOS u julu u Astani. Pripremamo događaje povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa", poručio je Lavrov Vangu.

On je na sastanku izrazio zahvalnost Pekingu na "uravnoteženom stavu" o rešenju konflikta u Ukrajini, saopštilo je danas rusko MSP, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je pozdravio predlog kineskog predsednika Si Đinpinga da se organizuje mirovna konferencija sa ravnopravnim učešćem Moskve i Kijeva, koje uzima u obzir interese Rusije, dodato je u saopštenju ministarstva.