Tihvinska ikona Majke Božije stigla u Hram Hrista Spasitelja (VIDEO)

Po predanju, ikonu je nacrtao lično apostol Luka i to za vreme ovozemaljskog života Majke Božije, u 1. veku nove ere, a tokom narednih dana, sve do 26. maja, vernici će moći da se poklone ovoj velikoj svetinji u jednom od glavnih moskovskih hramova

Tihvinska ikona Majke Božije stigla je u Moskvu, u Hram Hrista Spasitelja, u kojem će za vernike biti izložena sve do 26. maja, do kada će svi koji to žele, moći da se poklone ovoj svetinji, javljaju ruski mediji.

Dolazak ikone dočekao je lično patrijarh Kiril tokom svenoćnog bdenija i tom prilikom podsetio da se ikona vratila u Rusiju pre 20 godina u grad Tihvin, po kojem i nosi ime.

Ispred crkve su trenutno veliki redovi, budući da je veliki broj onih koji žele da se pomole i odaju počast ikoni Bogorodice.

Prema predanju, ikonu je nacrtao lično apostol Luka i to za vreme ovozemaljskog života Majke Božije, u 1. veku nove ere.

Srednjevekovni spisi čuvaju priče o tome da se ikona krajem 14. veka sedam puta pojavila pred očevicima, a na mestu gde se smatra da je poslednji put viđena, vernici su izgradili drvenu crkvu posvećenu Uspenju Bogorodice. 

Tihvinska Majka Božija danas se smatra za jednu od najvećih svetinja Ruske pravoslavne crkve. Dugo vremena, čak više od 60 godina, ona se nalazila u inostranstvu – Nemačkoj, Letoniji i SAD.

A evo i kako je izgledalo njeno putešestvije.

U 5. veku ikona je iz Jerusalima preneta u Carigrad, tadašnji Konstantinopolj, da bi 1383. godine ikona nestala, 70 godine pre nego što su Turci razorili Konstantinopolj.

Iste godine, prema predanju sačuvanom u letopisima, lik Bogorodice pojavio se iznad Ladoškog jezera u Rusiji, nedaleko od Sankt Peterburga, i zaustavio se na obali reke Tihvin. Upravo tu je i izgrađen drveni hram u čast Uspenja Majke Božije, a ikonu Bogorodice koja se tu čudom pojavila ljudi su počeli da nazivaju Tihvinskom ikonom Majke Božije. 

Za vreme Ivana Groznog, na mestu na kojem se ikona čudesno pojavila podignut je i muški manastir od kamena. 

Za vreme Drugog svetskog rata, kada su Nemci okupirali grad, ikona je prebačena u ruski grad Pskov.

U tom periodu, 1944. godine, ikona je prebačena u Rigu, a 1949. godine – u SAD. Tamo je se Tihvinska Majka Božija nalazila u jednoj crkvi u Čikagu. 

Godine 2004. postignut je konačni sporazum o vraćanju ikone u Rusiju, koja je nazad bila vraćena u junu te godine.