Rusija

Zaharova prozvala SAD zbog stava o "dve države": Šta američki predsednik ima sa tzv. Kosovom?

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova je podsetila da Beograd nikada nije priznao nezavisnost svoje južne pokrajine
Zaharova prozvala SAD zbog stava o "dve države": Šta američki predsednik ima sa tzv. Kosovom?Getty © Russian Foreign Ministry Press Service / Handout/Anadolu Agency

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pitala je vlasti SAD kada su se održali bilateralni pregovori o priznavanju tzv. Kosova kao nezavisnog od Srbije.

"A šta američki predsednik ima sa Kosovom? Da li možete da nas podsetite kada su se to završili 'bilateralni direktni pregovori' između dve strane? Naravno da ne možete. Zato što nije bilo pregovora između Beograda i Prištine koji su se završili priznavanjem nezavisnosti ove pokrajine, niti je bilo legitimnog referenduma na samom Kosovu", napisala je Zaharova na svom telegram kanalu.

Podsećanja radi, ranije je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijan Votson izjavio da predsednik Džozef Bajden "odlučno podržava rešenje o dve države" i da je to činio tokom svoje karijere. 

Prema Votsonovim rečima, Bajden smatra da palestinsku državu treba stvoriti direktnim pregovorima između dveju strana, a ne jednostranim priznanjem.

Ona je napomenula da je umesto toga došlo do "parade" jednostranih, nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti.

"Besplatan kurs američke istorije za Savet za nacionalnu bezbednost SAD", dodala je Zaharova.

image