Rusija

Ministarka poljoprivrede Oksana Lut: Očekujemo rekordan izvoz žitarica iz Rusije ove godine

Tokom plenarne sednice o bezbednosti hrane na međunarodnom izložbenom forumu "Rusija", Lut je rekla da je RF prošle godine izvezla žitarice u vrednosti od 43,5 milijardi dolara, a da se očekuje da će ove godine vrednost izvoza biti 45 milijardi dolara
Ministarka poljoprivrede Oksana Lut: Očekujemo rekordan izvoz žitarica iz Rusije ove godinewww.globallookpress.com © Russian State Duma

Izvoz žitarica iz Rusije ove godine će dostići najviši nivo u istoriji, rekla je ruska ministarka poljoprivrede Oksana Lut, dodajući da se očekuje da će vrednost izvoza dostići oko 45 milijardi dolara. Tokom plenarne sednice o bezbednosti hrane na međunarodnom izložbenom forumu "Rusija", Lut je rekla da je Rusija prošle godine izvezla žitarice u vrednosti od 43,5 milijardi dolara.

"Imamo velike šanse za izvoz poljoprivrednih proizvoda ove godine i dostižemo rekordni nivo prodaje", rekla je Oksana Lut.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno da poljoprivredni sektor zemlje mora da poveća izvoz za 50 odsto do 2030. u poređenju sa vrednostima koje su zabeležene 2021. Tada je izvoz poljoprivrednih proizvoda zemlje iznosio 37 milijardi dolara.

Lut smatra da će izvoz žitarica porasti na više od 55 milijardi dolara do 2030. godine i kaže da ministarstvo takođe očekuje da ruski farmeri povećaju proizvodnju za 25 odsto u roku od šest godina kako bi ispunili ciljeve.

Ministarka je pozvala na smanjenje troškova proizvodnje, što bi pomoglo ruskim poljoprivrednicima da postanu konkurentniji na međunarodnim tržištima. 

Putin je u martu rekao da je Rusija četvrti najveći svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda i da je na prvom mestu po prodaji pšenice. Međutim, on je istakao potrebu da se poveća proizvodnja paradajza i nekih drugih vrsta proizvoda u cilju smanjenja oslanjanja na uvoz.

Ruski izvoz hrane je porastao poslednjih godina zbog dobrih prinosa i konkurentnih cena, uprkos zapadnim sankcijama koje su ometale spoljnu trgovinu zemlje. Moskva takođe isporučuje besplatno žito brojnim afričkim zemljama koje se suočavaju sa nesigurnošću hrane.

Šef Agroeksportnog centra ruskog Ministarstva poljoprivrede, Dmitrij Krasnov, rekao je nedavno da Rusija izvozi oko 250 vrsta poljoprivrednih proizvoda u više od 100 zemalja širom sveta. On je rekao da su Kina, Vijetnam, Malezija, Alžir i Indonezija među najvažnijim tržištima, dok se očekuje povećanje izvoza u Aziju, Bliski istok, Afriku, Latinsku Ameriku i bivše sovjetske države u bliskoj budućnosti.

image