Rusija

Zaharova: Nemačka odbila da prizna opsadu Lenjingrada kao genocid

Nemačke vlasti tvrdoglavo odbijaju da zvanično priznaju zločine protiv čovečnosti koje je Treći rajh počinio u SSSR-u, kao akte genocida nad narodima Sovjetskog Saveza, ukazala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Zaharova: Nemačka odbila da prizna opsadu Lenjingrada kao genocid© Наталья Селиверстова / РИА Новости

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je, u odgovoru na rusku notu, odbilo da prizna blokadu Trećeg rajha Lenjingrada kao čin genocida, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nemačke vlasti tvrdoglavo odbijaju da zvanično priznaju zločine protiv čovečnosti, koje je Treći rajh počinio u SSSR-u kao akte genocida nad narodima Sovjetskog Saveza. Oni pre svega odbijaju da priznaju blokadu Lenjingrada. To proizlazi iz nedavnog odgovora nemačkog ministarstva spoljnih poslova na notu ruske ambasade u Nemačkoj sa odgovarajućim zahtevom ruske strane", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Rusija je zvanično zatražila da opsadu Lenjingrada i druge zločine koje je Treći Rajh počinio tokom Drugog svetskog rata - Nemačka prizna kao akte genocida.

"Nemački pristup pitanju zvaničnog priznavanja genocida i zločina koje je Nemačka počinila u prošlosti je kontradiktoran. Iako je priznala svoje zločine u eri kolonijalizma kao čin genocida, nemačka strana to još nije učinila kada je reč o opsadi Lenjingrada i drugim zločinima nad narodima SSSR-a tokom Drugog svetskog rata", piše u diplomatskoj noti koju je Berlinu krajem februara uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zahtevi koje je postavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odgovor su na saopštenje koje je nemački kancelar objavio 27. januara, povodom  80. godišnjice ukidanja opsade Lenjingrada

image