Rusija i Belorusija najavile: Vežba o upotrebi nestrateškog nuklearnog naoružanja

Dvojica predsednika će u Minsku razgovarati o vojnim vežbama sa nuklearnim oružjem

Predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin razgovaraće u Minsku o predstojećim vojnim vežbama za testiranje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, izjavio je za RIA Novosti beloruski ambasador u Moskvi Dmitrij Krutoj.

Prema njegovim rečima, vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem su odgovor na relevantne "inicijative" Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je, po nalogu predsednika, Generalštab započeo pripreme za održavanje vežbi sa raketnim formacijama Južnog vojnog okruga uz učešće avijacije i Ratne mornarice. Uvežbavaće se priprema i upotreba nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Cilj vežbi je, između ostalog, da se bezuslovno obezbedi teritorijalni integritet i suverenitet Ruske Federacije kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika, navode iz ministarstva.

Putin je rekao da će se vežbe izvoditi u tri etape, a u drugoj fazi vežbi testiranja upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja Belorusija će se pridružiti Rusiji.