Rusija

Ukrajina ozakonila progon pravoslavlja; Medvedev: Kijev otvoreno protiv Hrista

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao ukaz o uvođenju sankcija protiv verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom
Ukrajina ozakonila progon pravoslavlja; Medvedev: Kijev otvoreno protiv Hristawww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na odluku ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji planira da proveri zakonitost korišćenja imovine na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, koja je u vlasništvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). 

"Kijevski satanisti stigli su do kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Traže veze sa ruskim svetom. Oduzimaju crkvenu imovinu. Tuku sveštenike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minske sporazume zarad svog neuspelog reizbora. Međutim, raniji ukrajinski predsednici se ranije nisu odlikovali snagom vere. Molili su se samo za plen", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je dodao da se ne radi o njima, već o osnovnim pravima utvrđenim njihovim navodno demokratskim ustavom koja se gaze, a da su vernici, pod strahom od raznih pretnji, prinuđeni da idu u "prave" crkve.

"Stoga je sadašnja ukrajinska vlast otvoreno postala neprijatelj Hrista i pravoslavne vere. Tako prema njima treba da se odnosi ceo hrišćanski svet. I naravno, kijevski 'Hristoprodavci' treba da se sete reči Svetog Pisma: 'Neće te žaliti oko moje, niti ću se smilovati, daću ti po putevima tvojim, i gadosti će tvoje biti usred tebe, i poznaćete da sam ja Gospod, koji bije'", poručio je Medvedev.

Rešenje koje je doneto na sastanku ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu navodi ukupno pet odluka kojima se garantuje duhovna nezavisnost Ukrajine.

  • Prvi predlog naložio je da se Vrhovnoj radi podnese nacrt zakona o onemogućavanju delovanja verskih organizacija u Ukrajini koje su povezane sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji.
  • Drugi predlog nalaže državnoj službi za etnopolitiku i slobodu savesti da obezbedi versku proveru Upravnog statuta UPC na postojanje crkveno-kanonske veze sa Moskovskom patrijaršijom i da po potrebi preduzme mere predviđene zakonom. 
  • Organi nadležni za obezbeđivanje nacionalne bezbednosti Ukrajine "moraju da intenziviraju mere za identifikaciju i suzbijanje subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u verskom okruženju Ukrajine i moraju primeniti lične sankcije – prezimena će uskoro biti objavljena", precizirao je Zelenski četvrti predlog Saveta. 
  • Peti predlog zahteva da se podigne status i ojača kapacitet Državne službe za etnopolitiku i slobodu savesti. Ova struktura će biti reformisana, što će joj omogućiti da zaista štiti prava i legitimne interese Ukrajinaca i države.

Kako je danas naveo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, treba proveriti da li postoje zakonske osnove i usaglašenost sa uslovima za korišćenje imovine verskih organizacija koje se nalaze na teritoriji nacionalnog Kijevsko-pečerskog istorijskog i kulturnog rezervata.

"Osiguraćemo potpunu nezavisnost naše države. Konkretno, duhovnu nezavisnost. Nikada nikome nećemo dozvoliti da izgradi imperiju unutar ukrajinske duše", izjavio je Zelenski.

Podsećamo, Kijevsko-pečersku lavru država je prenela u slobodan posed kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. U maju je sinod raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) najavio stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. UPC smatra da PCU pokušava da zauzme Kijevsko-pečersku lavru tako što će tamo napraviti manastir. Učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.

Pored toga, u martu je Vrhovnoj radi podnet predlog zakona o zabrani delatnosti UPC, zapleni njenih nekretnina i druge imovine.

Od dve raskolničke organizacije krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja formirana je struktura pod nazivom "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU). Carigradska patrijaršija je 2019. dodelila PCU "Tomos o autokefalnosti". Međutim, PCU je ustvari podređena Carigradskoj patrijaršiji i većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.

image