Putin sa Lukašenkom: Moskva i Minsk ostaju posvećeni jačanju integracija (VIDEO)

Današnji sastanci imaće dve ključne teme – bezbednost i ekonomiju, ukazao je beloruski predsednik

Minsk i Moskva će zadržati kurs ka jačanju integracija, podržavamo i podržavaćemo jedni druge, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u proširenom formatu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je istakao, Minsk i Moskva moraju da zaštite svoja tržišta ne jedno od drugog, već od onih koji su im uveli sankcije.

Lukašenko je predložio da se Ruska Federacija konačno dogovori o uslovima isporuke nafte i gasa Belorusiji.

"Belorusija je spremna da nastavi saradnju sa Ruskom Federacijom u nuklearnoj energiji, uključujući izgradnju objekata u trećim zemljama", kazao je Lukašenko.

Putin je prethodno izjavio da je ekonomija Savezne države Rusije i Belorusije na stabilnom nivou i da rezultati govore sami za sebe.

"Čestitam vam na tome. Čvrsto stojimo na tlu", poručio je Putin govoreći o ekonomskoj saradnji.

Između Rusije i Belorusije nema nerešenih pitanja, naglasio je Putin i u svoje ime i u ime čitave ruske delegacije zahvalio Belorusiji na toplom prijemu, ističući da je u prolazeći gradom primetio njegovu lepotu i da gradske vlasti zaslužuju pohvalu.

"Pritom i vreme je lepo. Danas kao da je praznik", rekao je Putin.

Lider Rusije je potvrdio da se rusko-beloruski kontakti na najvišem nivou konstantno održavaju i da ove dve zemlje spaja zajednička istorija. Potrebno je odrediti zajedničke korake za razvoj Rusije i Belorusije, dodao je ruski lider.

Lukašenko je ukazao da će današnji sastanci imati dve ključne teme – bezbednost i ekonomiju.

"Iako obično vlade razmatraju ekonomska pitanja, mi ćemo danas detaljnije razgovarati sa ekspertima po tom pitanju, a javnost će više saznati na konferenciji za medije", rekao je beloruski predsednik.

Putin se sastao danas sa beloruskim predsednikom ispred Palate nezavisnosti u Minsku, gde ga je dočekala počasna garda koja je izvela rusku i belorusku himnu.

Putin i Lukašenko su se fotografisali a očekuje se najpre njihov razgovor, a onda i sastanak u proširenom formatu. 

Vladimir Putin je nešto ranije položio venac na spomenik Pobede u beloruskoj prestonici, postavljen 1954. u čast pobede u Drugom svetskom ratu i sećanja na pale sovjetske vojnike.