Putin: Zelenski nema legitimitet, prihvatamo pregovore, ali ne i ultimatum

Ruski lider je napomenuo da je Moskva uvek bila otvorena za pregovore, ali da nastavak pregovora mora biti zasnovan na "zdravom razumu", i da Rusija mora znati sa kim bi pregovarala ukoliko do nastavka dođe

Polazna tačka za Rusiju je da Vladimir Zelenski više nema legitimitet, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

"Naravno, svesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa države okončan", rekao je Putin.

Predsednički mandat Zelenskog istekao je 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. 

Ruski lider je napomenuo da je Moskva uvek bila otvorena za pregovore.

"Što se tiče pregovaračkog procesa, govorio sam o tome mnogo puta i ovde u Minsku želim ponovo da istaknem: Rusija nikada nije odbila te pregovore... Nismo nikome zabranili (da pregovara); mi smo za pregovore", dodao je predsednik Rusije.

On je dodao da nastavak pregovora mora biti zasnovan na "zdravom razumu", ali i da se u slučaju pregovora mora uzeti u obzir "realnost na terenu", kao i prethodno postignuti sporazumi u Minsku i Turskoj.

Ruski predsednik je napomenuo da je ishod pregovora u Turskoj čiji ishod ukrajinska strana na kraju nije prihvatila bio povoljan i za Rusiju i Ukrajinu.

"Ja polazim od toga da mirovne pregovore treba nastaviti, i to ne na osnovu ultimatuma, već uz pomoć zdravog razuma", rekao je Putin komentarišući pitanje o legitimitetu kijevskog režima i dodao da Rusija mora znati "sa kim može da ima posla".

U slučaju pregovora, Rusija mora biti "potpuno uverena da ima posla sa legitimnim vlastima", napomenuo je ruski predsednik.

"Na ovo pitanje mora da se odgovori u samoj Ukrajini. Pre svega, mislim da sa pozicije parlamenta, ustavno sud, pa ili neke druge vlasti", rekao je Putin, dodavši da bi odgovore na pitanje o legitimitetu Zelenskog trebalo tražiti i u ukrajinskom Ustavu.

Kako je rekao, jedan od ciljeva predstojeće "mirovne" konferencije u Švajcarskoj je pokušaj zapadne zajednice, koju je nazvao "sponzorima kijevskog režima", da potvrdi legitimitet Zelenskog.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da, imajući u vidu situaciju u ukrajinskom pravosuđu, nema i ne može biti nikakve pravne jasnoće u pogledu legitimiteta Vladimira Zelenskog.

Kako je rekao, u Ukrajini ima mnogo ljudi, kako civila, tako i vojnih lica, koji su spremni da vode državu, a tekuća godina će "mnogo toga odrediti".

"Ipak, ni sadašnji predsednik, a ni budući, rekao bih, neće rešiti ova velika pitanja sa kojima se suočava ukrajinska država. Ta pitanja neće rešavati predsednici, znate ko će odlučivati. Mnogo toga je već odlučeno u inostranstvu, a šta nije, biće odlučeno kasnije", dodao je Lukašenko.

O smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija

Ruski predsednik je rekao da sumnja da će Teheran menjati spoljnopolitički kurs posle smrti predsednika Ebrahima Raisija, istakavši da su "temelji iranske državnosti prilično stabilni".

"Imamo veoma dobre odnose sa Iranom kao državom, sa iranskim narodom i sa iranskim rukovodstvom", rekao je Putin.

Komentarišući nesreću u kojoj je poginuo njegov iranski kolega, Putin je napomenuo da je Raisijeva pratnja, koja se vozila u helikopteru ruske proizvodnje, doletela bez problema.

Lukašenko je za Raisijevu smrt okrivio "odvratnu" poziciju SAD u vezi sa sankcijama.

"Kao čovek, a ne predsednik, ja ću reći: Podla, odvratna pozicija Sjedinjenih Država dovela je do toga, pre svega sankcije. Ti nitkovi nisu imali pravo da uvode sankcije protiv brodova, aviona, helikoptera i drugih vozila koje služe za prevoz ljudi", rekao je beloruski predsednik.

O nuklearnim vojnim vežbama

Komentarišući tekuće vežbe vežbe upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja u Južnom vojnom okrugu, Putin je rekao da se Rusija pridržava svih svojih obaveza u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

"Razlika je samo u tome što nakon raspoređivanja dela taktičkog nuklearnog potencijala na teritoriji Belorusije mi to sprovodimo zajedno sa našim beloruskim saveznicima", istakao je ruski lider nakon završetka rusko-beloruskih pregovora.

Nuklearne vežbe Moskve i Minska nisu ništa neobično i NATO sprovodi iste takve vežbe, naglasio je ruski lider.

Putin je ocenio da Rusija izvođenjem vežbi sa taktičkog nuklearnim oružjem na teritoriji Belorusije ne teži eskalaciji situacije i dodao da sve ide po planu.

"To je takva oblast gde se ne smeju dozvoliti nikakvi propusti, greške, ni nedostatak koordinacije", poručio je ruski predsednik.