Putin Šolcu: Zbog vašeg uticaja, Kijev odbacuje bilo kakve pregovore

Predsednik Ruske Federacije pozvao je Nemačku da preispita svoje pristupe događajima u Ukrajini

Tokom današnjeg telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i kancelara Nemačke Olafa Šolca, koji je inicirala nemačka strana, dvojica lidera govori su o različitim viđenjima situacije u Ukrajini, saoštila je pres-služba Kremlja. Tom prilikom, ruski lider pozvao je Berlin da preispita svoje pristupe događajima u Ukrajini.

Putin je Šolcu detaljno objasnio ruski pristup izvođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom razgovora je naglašeno da su se Oružane snage Rusije dugo uzdržavale od ciljanih raketnih udara na teritoriji Ukrajine, ali su sada takve mere postale iznuđen i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, Krimski most i energetske objekte.

Putin je nemačkom kancelaru jasno skrenuo pažnju na destruktivnu liniju uticaja zapadnih država, uključujući i Nemačku, na njihovo napumpavanje kijevskog režima oružjem i obučavanje ukrajinske vojske.

"Sve to, zajedno sa svestranom političkom i finansijskom podrškom Ukrajini, dovodi do toga da Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima", navodi se u saopštenju.

Takva politika Zapada podstiče radikalne ukrajinske nacionaliste da čine sve više zločina nad civilima.

Ruski predsednik je podsetio na teroristički akt protiv gasovoda Severni tok i Severni tok 2, čije okolnosti zahtevaju transparentnu istragu uz učešće predstavnika Ruske Federacije.

Prema zvaničnom izveštaju iz Kremlja, Putin i Šolc su razgovarali i o primeni Istanbulskog "paketa" sporazuma od 22. jula o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokadi izvoza hrane i đubriva iz Rusije.

"Naglašena je potreba za savesnim sprovođenjem 'sporazuma o žitu' koji podrazumeva uklanjanje svih barijera za rusko snabdevanje", navodi se u saopštenju.

Šolc je na kraju dodao da se "moramo vratiti na sporazume koji su bili na snazi poslednjih decenija i koji su bili osnova za mir i bezbednost u Evropi. Možemo se vratiti mirnom poretku koji je funkcionisao i ponovo ga učiniti bezbednim ako Rusija takođe pokazuje spremnost da se vrati na taj put", preneo je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt za "RIA Novosti".

Strane su se složile da održavaju kontakte.