Profesor iz Moskve: Sankcije su podstakle Rusiju da se sama razvija

Profesor Sergej Boljević je istakao da RF nastavlja da se razvija, kao i da je situacija značajno bolja nego što je bila pre 10 ili 15 godina

Redovni profesor i šef katedre za patologiju na Prvom državnom moskovskom univerzitetu "I. M. Sečenov" Sergej Boljević rekao je da Rusija uspešno prevazišla sankcije nametnute sa Zapada, kao i da nastavlja da se razvija.

"Amerika i Evropa su protiv Rusije uvele 19.000 sankcija. Sankcije su, naravno, loše, ima i posledica, ali Rusija je uspela sve to da prevaziđe sopstvenim proizvodima, pogotovo u poljoprivredi, koja je nadoknadila sve nedostatke", rekao je on u intervjuu za "Politiku".

Sankcije su samo podstakle Rusiju da se sama razvija, naglasio je profesor.

On je istakao da Rusija nastavlja da se razvija, kao i da je situacija značajno bolja nego što je bila pre 10 ili 15 godina.

"Standard raste sve vreme. Svake godine se povećavaju plate, ja to vidim na sebi. Moskva se sada ne može prepoznati u odnosu na pre petnaest ili dvadeset godina, toliko se brzo razvija. Ima moderne puteve, moderne zgrade, koliko se samo gradi novih bolnica, naučnih centara, broj im se ne zna. I nije to samo u Moskvi već u celoj Rusiji", rekao je Boljević.

Profesor naglašava da Rusija ubrzano razvija svoj svoj vojnoindustrijski kompleks.

"Fabrike rade u tri smene, a tu je nauka na prvom mestu, jer se razvijaju nova oružja. Tako je svuda u svetu, ali Rusija je sada po vojnoj nauci i po proizvodnji modernog oružja pedeset godina ispred Amerike. Kad Amerikanci budu došli do hipersoničnih raketa, Rusija će već imati nešto bolje", naglasio je on.