Rusija

FSB: NATO već uvežbava nuklearne napade na Rusiju

Načelnik granične službe FSB-a Rusije upozorava da Alijansa u blizini ruskih granica sprovodi operativne vežbe koje uključuju i simulaciju izvođenja nuklearnog napada na rusku teritoriju
FSB: NATO već uvežbava nuklearne napade na RusijuGetty © Historical / Contributor

NATO uvežbava nuklearne napade na rusku teritoriju u blizini naše granice, izjavio je za RIA Novosti general armije Vladimir Kuljišov, prvi zamenik direktora i načelnik granične službe FSB.

"U blizini ruske granice pojačava se izviđačka aktivnost NATO-a, pojačava se intenzitet operativne borbene obuke trupa Alijanse tokom koje se uvežbavaju scenariji ratovanja protiv Ruske Federacije, uključujući i izvođenje nuklearnih napada na našu teritoriju", objasnio je Kuljišov i dodao da takve aktivnosti zahtevaju donošenje mera o jačanju ruske granice.

FSB primećuje i porast intenziteta izviđačkih akcija ukrajinskih agenata u blizini granica, što se sprovodi uz podršku Zapada, otkriva dalje Kuljišov. Ukrajinci, kako kaže, pokušavaju da iskoriste civile za svoje akcije, ali "stanovnici ruske pogranične zone aktivno pomažu graničarima u odbrani granica otadžbine (Rusije)".

Samo tokom 2023. godine graničari su sprečili više od 5.500 pokušaja sumnjivih lica da uđu u Rusiju, a u pitanju su osobe koje su povezane sa međunarodnim teroristima, ekstremistima, ili obaveštajnim službama i oružanim formacija Ukrajine, otkrio je načelnik granične službe FSB. 

Iz FSB-a, takođe, upozoravaju da niz zemalja Evrope, a pre svega Poljska i baltičke zemlje, razvijaju NATO infrastrukturu u blizini ruskih granica, i da rade na povećanju logističkih kapaciteta Alijanse u Evropi za potencijalno prebacivanje vojske i vojne tehnike.

"Primećujemo aktivno jačanje oružanih snaga niza evropskih država, pre svega Poljske i baltičkih zemalja, savremenom vojnom tehnikom i naoružanjem, razvoj vojne infrastrukture NATO-a na terenu na takozvanom 'istočnom frontu', uključujući izgradnju i modernizaciju vojnih gradića, poligona za obuku, baza za čuvanje i snabdevanje, koje su namenjene razmeštanju i pripremi objedinjenih oružanih snaga zemalja članica Alijanse", poručio je Kuljišov.

image