Zašto bismo, dođavola, to uradili? Zapadne kompanije odustaju od planova za izlazak iz Rusije

Brojne zapadne kompanije ostale su u Rusiji uprkos ranijim najavama da će otići, podstaknute obnovljenom potrošačkom aktivnošću u zemlji

Kozmetički brend "Avon" u vlasništvu "Nature", francuski proizvođač industrijskog gasa "Er Likvid" i britanska grupacija "Rekit", koja proizvodi sve od lekova protiv bolova do kondoma, među stotinama su zapadnih kompanija koje su ostale u Rusiji od početka Specijalne vojne operacije, uprkos ranijim najavama da će otići.

"Mnoge evropske kompanije su se zaista našle između kamena i nakovnja", rekao je "Fajnenšel tajmsu" jedan izvršni direktor koji radi sa zapadnim kompanijama u zemlji. "Rekli su da će otići. Predočen im je izbor kupaca koji im je bio neprihvatljiv", dodao je on.

Sve u svemu, više od 2.100 multinacionalnih kompanija ostalo je u Rusiji od 2022. godine, utvrdila je Kijevska škola ekonomije, u poređenju sa oko 1.600 međunarodnih kompanija koje su ili napustile tržište ili su smanjile poslovanje.

Ubrzo nakon početka SVO, desetine međunarodnih grupacija se obavezalo da će smanjiti svoje prisustvo u Rusiji kako bi izgladneli ekonomiju zemlje i "ratnu kasu" Kremlja.

Moskva je, međutim, postepeno povećavala troškove korporativnog odlaska, uvodeći obavezni popust od 50 odsto na imovinu iz "neprijateljskih" zemalja koja se prodaje ruskim kupcima i minimalni "izlazni porez" od 15 odsto. Takođe je sve teže pronaći lokalne kupce prihvatljive i za prodavca i za Moskvu i čije učešće nije u suprotnosti sa zapadnim sankcijama.

Neke kompanije više ne osećaju da su prinuđene da napuste zemlju. "Avon" je započeo proces prodaje svog ruskog poslovanja i dobio ponude, ali je odlučio da ih ne prihvati.

"Više od 135 godina, 'Avon' se zalaže za žene gde god da se nalaze u svetu, bez obzira na etničku pripadnost, nacionalnost, godine ili veru", saopštila je kompanija.

Aleksandra Prokopenko, saradnik u Karnedži Rusija rekla je da su rast plata i ekonomska situacija koja je bolja nego što se očekivalo podstakli potrošački bum, čineći Rusiju mnogo privlačnijom za multinacionalne kompanije, posebno u potrošačkom sektoru.

Investitor i član odbora "Unilevera" Nelson Pelc rekao je za "Fajnenšel tajms" da je izvršio pritisak na grupaciju da ne ode iz zemlje.

"Ako se povučemo iz Rusije, oni će uzeti naše brendove za sebe. Mislim da to nije dobra trgovina", rekao je Pelc, dodavši da rivali kao što su "Pi end Dži" i "Kolgejt" nisu napustili zemlju. "Zašto bismo, dođavola, mi to uradili?", istakao je on.