Rusija

MO Rusije upozorava: Kijev traži gas-maske, što ukazuje na planove za upotrebu hemijskog oružja

Pentagon razvija novu i modernizuje postojeću nesmrtonosnu hemijsku municiju, uključujući i tenkovsku, rekao je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov
MO Rusije upozorava: Kijev traži gas-maske, što ukazuje na planove za upotrebu hemijskog oružja© Stringer/Anadolu via Getty Images

Ukrajina traži protivotrove i gas-maske u prevelikim količinama, što ukazuje na planove da upotrebe toksične supstance, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

"Zabeleženi su brojni slučajevi upotrebe iritirajuće supstance hloropikrina od strane ukrajinske vojske. Slični incidenti dogodili su kod Donjecka, Bogdanovke, Gorlovke, Kremene i Artjomovska. Prvi put, hloropikrin su upotrebili ukrajinski neonacisti 2. maja 2014. godine tokom opsade Doma sindikata u Odesi", objašnjava Kirilov.

Kako dodaje, Oružane snage Ukrajine upotrebile su otrovnu supstancu BZ protiv ruskog vojnog osoblja u avgustu 2022. i cijanovodoničnu kiselinu u februaru 2023. godine.

Osim toga, Pentagon, kako kaže, razvija novu i modernizuje postojeću nesmrtonosnu hemijsku municiju, uključujući i tenkovsku.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u potpunosti pod kontrolom Zapada 

Kirilov je dodao da su aktivnosti Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) danas u potpunosti pod kontrolom Zapada i imaju za cilj obračunavanje političkih računa, uključujući i Rusiju.

"Govoreći o politici 'dvostrukih standarda' OPCV, želim još jednom da podsetim na potvrđene činjenice o upotrebi kijevskog režima toksičnih supstanci (analozi jedinjenja Tabun, BZ, cijanovodonična kiselina), kao i  hemikalija (CS, hloropikrin, hloroacetofenon). Svi potrebni dokazi su dostavljeni Tehničkom sekretarijatu, ali nikada nismo dobili sadržajan odgovor", ukazao je.

Štaviše, kako je dodao, uz sredstva iz budžeta organizacije, sprovedeno je nekoliko kurseva o istraživanju hemijskih incidenata, posebno za Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, u Slovačkoj su organizovane specijalne vežbe o rukovanju toksičnim materijama i uzorkovanju u realnim uslovima uz učešće ukrajinskih predstavnika, što još jednom uverava da je OPCV u njenom sadašnjem obliku pod kontrolom Zapada.

Kirilov je naglasio da Zapad danas deluje po "dobro uhodanoj šemi diskreditacije", čija je svrha da liši Rusku Federaciju prava da glasa u OPCV, kao i mogućnost da budu birani i obavljaju funkcije u njenim izvršnim organima, kao što je ranije urađeno u vezi sa Sirijom.

"Praksa istraga OPCV o hemijskim incidentima u Siriji 2018. godine, kada je glavni dokaz bilo svedočenje Belih šlemova koje sponzoriše Zapad, sugeriše da takve istrage neće biti transparentne i nepristrasne u budućnosti", naglasio je Kirilov.

On je podsetio da je u novembru 2023. Rusija izbačena iz izvršnog saveta OPCV i da je umesto toga uključila Ukrajinu, Poljsku i Litvaniju.

Kirilov je naglasio da OPCV "ne primećuje" da Sjedinjene Države i dalje skladište visoko toksične reakcione mase u objektima za uništavanje hemijskog oružja.

image