Zaharova poručila Evropi: U trgovinskom ratu sa SAD, vi ste svakako gubitnik

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila da Vašington pobeđuje zato što su u Briselu i drugim evropskim prestonicama naivno verovali svojim američkim partnerima u njihov fer plej igri

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da su pripreme za trgovinski rat između SAD i EU ušle u završnu fazu, o čemu se sve više piše u evropskoj štampi. 

"Francuska, Nemačka, Švedska već na zvaničnom nivou otvoreno izjavljuju da Amerikanci ne igraju po pravilima. A razlog za sve je 'zelena agenda'. SAD su, nakon dolaska demokrata na vlast, 'zelenu agendu' učinile jednom od ključnih tema u svojoj diplomatiji. Evropljani su svog saveznika tada podržali i počeli još aktivnije da ulažu u skupe i ne uvek ekonomski isplative tehnologije: električna vozila, vetrenjače…", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je podsetila da je nakon "izbijanja krize koju je NATO izazvao u Ukrajini, a koja je za sobom povukla poskupljenja energenata, da su SAD ubedile EU da uvede sankcije Rusiji, ukljčujući sektor energetike".

"Cene toplotne i električne energije u Evropi su skočile, privreda EU počela je da puca po šavovima, pre svega u zemljama sa moćnom industrijom, u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i drugim državama. Upravo u ovom trenutku, SAD donose Zakon o smanjenju inflacije, koji uključuje subvencije od više milijardi dolara i državnu podršku za zelene projekte i tehnologije, uključujući električna vozila", rekla je Zaharova.

Prema njenima rečima, "Vašington zapravo sponzoriše novu granu auto industrije o javnom trošku koju Evropljani ne mogu da prate jer već loše stoje u privredi".

"Kao rezultat, dolazi do veštačke preraspodele tržišta u korist američke auto industrije. Relevantni sektori privrede EU, koji su zavisni od ovog proizvodnog lanca, nastavljaju da padaju naniže. EU je gubitnik. Vašington pobeđuje u ovom trgovinskom ratu sa Evropljanima pre nego što je i počeo, jednostavno zato što su u Briselu i drugim evropskim prestonicama naivno verovali svojim američkim partnerima u njihov fer plej igri", istakla je ona.

Zaharova je ocenila da "bezuslovna vera Starog sveta u pristojnost Novog iznenađuje ne svojom naivnošću, već koliko se efikasno koristi, jer su SAD dovele svoje partnere u zamku spretno manipulišući ekološkom agendom".

"Postoji li drugi način? Da. Na primer, Kina već duže vreme posmatra američku manipulaciju i odlično razume koliko vrede reči i uveravanja Vašingtona, pa zato odlučno pruža otpor. Ali ono što najviše iznenađuje u ovoj najvećoj državnoj prevari do sada u 21. veku je to što se, uprkos svim glasnim zgražavanjima ministara EU, zapravo ništa ne radi", rekla je ona.

"Postoje sumnje da su se i Olaf Šolc i Emanuel Makron, pa čak i švedski kralj Karl XVI Gustav, interno pomirili sa idejom da će njihovi naslednici putovati evropskim autoputevima u vozilima na kojima će sa ponosom pisati MEJD IN USA", dodala je Zaharova.