Rusija

Ruski ambasador u Vašingtonu: Nikakve sankcije neće slomiti rusku ekonomiju

Anatolij Antonov reagovao je na pretnje Vašingtona da će uvesti potpuni embargo na trgovinu sa Rusijom
Ruski ambasador u Vašingtonu: Nikakve sankcije neće slomiti rusku ekonomijuGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Nikakve sankcije ili embargo ne mogu slomiti rusku ekonomiju, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući američke pretnje da će uvesti potpuni embargo na trgovinu sa Rusijom.

"Vašington nema čime da se ponosi u takvim izjavama. Zapravo, Amerika javno potpisuje svoju spremnost da potpuno uništi uspostavljene globalne ekonomske veze. Razmislite o rečima samih zvaničnika Bele kuće da su SAD od februara 2022. godine uvele više od 4.5000 ograničenja fizičkim i pravnim licima širom sveta", naveo je Antonov.

Kako je ukazao, ne samo velike korporacije, već i mala i srednja preduzeća i nacionalne ekonomije zemalja u razvoju pate od destrukcije koju promovišu Sjedinjene Države.

Prema njegovim rečima, lokalne vlasti svojim postupcima provociraju Rusiju i druge zemlje na odmazdu, čime dodatno podstiču potencijal za sukobe u globalnoj trgovini, a da ne govorimo o daljem pogoršanju ionako žalosne situacije u rusko-američkom dijalogu.

Antonov je poručio da nikakav embargo ili sankcije neće slomiti rusku ekonomiju, kao i da je nemoguće je naterati Rusku Federaciju da skrene sa svog principijelnog puta.

"Rusija nastavlja da gradi svoj društveno-ekonomski i industrijski potencijal. Brojke o rastu nacionalne ekonomije govore same za sebe. Vašington i njegovi sateliti će više izgubiti od takvih ograničenja. Iako malo ko ovde razmišlja o ekonomskim interesima Evrope. Koristimo situaciju kao dodatni podsticaj za razvoj supstitucije uvoza, posebno u ključnim industrijama", zaključio je ruski ambasador u SAD.

image