Ruski ambasador u Vašingtonu: Nikakve sankcije neće slomiti rusku ekonomiju

Anatolij Antonov reagovao je na pretnje Vašingtona da će uvesti potpuni embargo na trgovinu sa Rusijom

Nikakve sankcije ili embargo ne mogu slomiti rusku ekonomiju, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući američke pretnje da će uvesti potpuni embargo na trgovinu sa Rusijom.

"Vašington nema čime da se ponosi u takvim izjavama. Zapravo, Amerika javno potpisuje svoju spremnost da potpuno uništi uspostavljene globalne ekonomske veze. Razmislite o rečima samih zvaničnika Bele kuće da su SAD od februara 2022. godine uvele više od 4.5000 ograničenja fizičkim i pravnim licima širom sveta", naveo je Antonov.

Kako je ukazao, ne samo velike korporacije, već i mala i srednja preduzeća i nacionalne ekonomije zemalja u razvoju pate od destrukcije koju promovišu Sjedinjene Države.

Prema njegovim rečima, lokalne vlasti svojim postupcima provociraju Rusiju i druge zemlje na odmazdu, čime dodatno podstiču potencijal za sukobe u globalnoj trgovini, a da ne govorimo o daljem pogoršanju ionako žalosne situacije u rusko-američkom dijalogu.

Antonov je poručio da nikakav embargo ili sankcije neće slomiti rusku ekonomiju, kao i da je nemoguće je naterati Rusku Federaciju da skrene sa svog principijelnog puta.

"Rusija nastavlja da gradi svoj društveno-ekonomski i industrijski potencijal. Brojke o rastu nacionalne ekonomije govore same za sebe. Vašington i njegovi sateliti će više izgubiti od takvih ograničenja. Iako malo ko ovde razmišlja o ekonomskim interesima Evrope. Koristimo situaciju kao dodatni podsticaj za razvoj supstitucije uvoza, posebno u ključnim industrijama", zaključio je ruski ambasador u SAD.