Rusija

Lavrov: Amerika čuva NATO kao glavno oruđe kontrole nad Evropom

Borba Zapada za hegemoniju zapravo je borba za prolaznu eru i samim tim počinje agonija svetskog poretka koji SAD nameću ostalima, rekao je šef ruske diplomatije na okruglom stolu o Ukrajini sa šefovima diplomatskih misija
Lavrov: Amerika čuva NATO kao glavno oruđe kontrole nad Evropom© Алексей Майшев / РИА Новости

Koreni ukrajinske krize sežu u period koji je prethodio raspadu Sovjetskog Saveza, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na okruglom stolu o Ukrajini sa šefovima diplomatskih misija.

"Danas mnogi istoričari, politikolozi, stručnjaci na Zapadu, pre svega, govore ono što su njihove kolege govorile dugi niz godina, možda i decenija. Naime, kada je raspušten Varšavski pakt, kada se Sovjetski Savez otvorio za ujedinjenje sa Evropom, Sjedinjenim Državama i Zapadom u celini, na osnovu jednakosti, na osnovu uzajamne koristi, uzajamnog poštovanja, niko nije počeo s raspuštanjem NATO-a. Međutim, niko nije ni imao nameru da ga raspusti, a mnogi smatraju da je to greška", kazao je Lavrov.

On je dodao da je "juče poznati američki ekonomista i politikolog Džefri Saks, u intervjuu Takeru Karlsonu, ponovo podsetio na tu istorijsku grešku".

"To nije urađeno, ali sada možemo sa sigurnošću da kažemo da je razlog za tu odluku bila neiskorenjiva želja Sjedinjenih Država da zadrže NATO kao oruđe kontrole nad Evropom. Uključujući i Nemačku, gde još uvek postoje desetine američkih vojnih baza, tako da Nemci slušaju naređenja Vašingtona", ocenio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, to se radi i da bi "Nemci ćutali, kada su SAD digle u vazduh magistralne cevovode Severni tok, kako bi eliminisali konkurenta na evropskom energetskom tržištu.

"I bili su spremni da plate jedan i po, dva puta više za američki tečni gas nego što su plaćali za isporuku ruskog gasa", ukazao je.

Šef ruske diplomatije je naveo da će se Sjedinjene Države, nakon Filipina, obratiti nizu drugih zemalja u azijsko-pacifičkom regionu, kako bi rasporedile svoje rakete srednjeg i manjeg dometa na njihovoj teritoriji.

"U početku su se Amerikanci povukli iz tog sporazuma, kako bi razvili nove prostore, uključujući Filipine. Siguran sam da će i druge zemlje u azijsko-pacifičkom regionu dobiti zahteve da obezbede gostoljubivu teritoriju za slične tipove oružja", ocenio je Lavrov.

Cilj Zapada da izoluje Rusiju je iluzija

Zadatak zapadnih zemalja da izoluju Rusiju i spreče njen razvoj je iluzoran i utopijski, dodao je Lavrov.

S tim u vezi, Lavrov je naglasio da kvalitet zapadnih političara "u velikoj meri dozvoljava da pretpostavimo da oni mogu ozbiljno da prave iluzije i utopije u svom praktičnom programu".

"Neka pokušaju, ali niko ne sumnja da će se to završiti neuspehom", dodao je ministar.

On je naveo da je borba Zapada za hegemoniju zapravo borba za prolaznu eru i da počinje agonija svetskog poretka koji SAD nameću ostalima, a da Ruska Federacija izaziva Sjedinjene Države koje pokušavaju da održe zapadnu hegemoniju.

Prema njegovim rečima, Rusija je branila svoja prava u međunarodnoj areni kroz saradnju i mnoge sporazume.

"Napravili smo kompromis da nove borbene snage neće biti raspoređene na teritoriji novih zemalja članica NATO-a, ali smo primetili da se razmeštaju", ukazao je Lavrov.

Kako smo iznova i iznova pokazivali dobru volju, nastavio je Lavrov, i nudili da postavimo temelje za dobru interakciju, počeli smo da shvatamo potrebu da jasno pošaljemo svoj signal, a upravo to je urađeno na Minhenskoj konferenciji 2007. godine.

Nepoštena igra Alijanse od početka 

Lavrov je podsetio da je Rusija predložila da SAD i Evropa stvore zajednički protivraketni odbrambeni sistem, ali da je to stavljeno na čekanje i da nisu hteli da sarađuju sa Moskvom.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin 2020. godine poslao pisma zemljama članicama NATO-a i pozvao Alijansu da se kolektivno pridruži ruskom moratorijumu.

"Predsednik Rusije je pozvao NATO u Kalinjingrad, kako bi se Alijansa uverila da tamo ne raspoređujemo zabranjene sisteme, ali smo kao odgovor želeli da dođemo u Poljsku i Rumuniju da pregledamo lansere raketa kratkog i srednjeg dometa, ali su oni odbili. To sugeriše da su igrali nepošteno", ukazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da, kada je u januaru-februaru 2023. Ukrajina, odbijajući sporazume iz Minska, intenzivirala bombardovanje Donbasa, Rusija nije imala izbora nego da objavi početak Specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, NATO pokušava da u potpunosti preuzme Moldaviju tako što tamo postavlja lidere koji deluju u interesu Zapada, a ne naroda, a primera za to ima mnogo.

image