Rusija

FSB privela ukrajinske agente na Krimu: Pripremali sabotažu na železnici

Zadatak grupe koja je delovala u interesu ukrajinske vojne obaveštajne službe je bilo da obustavi kretanje vozova i da prenosi Kijevu informacije o lokacijama i kretanju Oružanih snaga Rusije, o lokacijama sistema PVO i organizaciji odbrane Krimskog mosta

FSB na Krimu sprečila seriju terorističkih napada na objekte železničkog saobraćaja koju je pripremalo pet meštana u dogovoru sa vojnom obaveštajnom službom Ukrajine, saopštila je Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije.

Privedene su četiri osobe koje su priznale krivicu i da su pripremale seriju terorističkih napada, dok se peti osumnjičeni razneo prilikom izvlačenja eksploziva iz skrovišta.

Zadatak grupe bio je da onemogući kretanje vozova, a osumnjičeni su Kijevu dostavili i informacije o lokacijama i kretanju Oružanih snaga Rusije, lokacijama sistema PVO i organizaciji odbrane Krimskog mosta.

Za izvođenje terorističkih napada, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine odabrala je i regrutovala petoricu stanovnika Krima koji su pristalice kijevskog režima koji su, između ostalog, pripremili skrovište i transport eksplozivnih naprava.

Na mestu njihovo stanovanja pronađena su četiri samostalno napravljene eksplozivne naprave, automatska puška AK-74, pištolj, mitraljez, patroni različitih kalibara kao i komunikacijska oprema koja potvrđuje njihove kontakte sa specijalnim službama Ukrajine.

Protiv pritvorenika su pokrenuti krivični postupci, naglasila je ruska služba, uz napomenu da su optuženi priznali svoja krivična dela i da aktivno sarađuju sa istragom.

image