Rusija

Belousov: Kijev gubi na bojnom polju, u maju ostali bez 35.000 vojnika i 290 tenkova

Oružane snage Ukrajine izgubile su u maju više od 2.700 komada oružja, uključujući četiri "abramsa" i sedam "leoparda"
Belousov: Kijev gubi na bojnom polju, u maju ostali bez 35.000 vojnika i 290 tenkova© Станислав Красильников / РИА Новости

Svi pokušaji da se Rusiji nanese strateški poraz su uzaludni, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov i istakao da će svi ciljevi Moskve sigurno biti ostvareni.

"Rusija nastavlja Specijalnu vojnu operaciju i deluje odlučno i srazmerno bezbednosnim pretnjama", kazao je Belousov na sastanku Saveta ministara odbrane ODKB u Astani.

Kako je istakao, na osnovu iskustva SVO, optimizuje se borbeni rad ruskih trupa, razvija se odbrambeno-industrijski kompleks zemlje, unapređuje sistem obuke vojnog kadra, usavršavaju se veštine kao deo aktivnosti operativne i borbene obuke.

Prema njegovim rečima, sabotaže i upotreba zapadnog oružja protiv civilne infrastrukture i civila u Rusiji pripremaju se uz učešće savetnika NATO-a.

Kako je istakao, Oružane snage Ukrajine izgubile su u maju više od 35.000 vojnika i više od 2.700 komada oružja.

Među uništenom ukrajinskom opremom, dodaje Belousov, nalazi se i 290 tenkova i borbenih oklopnih vozila, uključujući četiri "abramsa", sedam "leoparda" i 12 "bredlija".

"Osim toga, oboreno je 11 aviona i četiri helikoptera, uništeno je 730 jedinica artiljerijskog oruđa i višecevnih raketnih bacača. Od početka godine ruska vojska stavila je pod svoju kontrolu 880 kvadratna kilometra teritorije", rekao je ministar i napomenuo da su ruske snage na važnim pravcima u Harkovskoj oblasti naterale protivnika da se povuče osam-devet kilometara.

Belousov je dodao da, lišen mogućnosti da preuzme inicijativu na bojnom polju, kijevski režim nastavlja da pokazuje zapadnim sponzorima da je i dalje u mogućnosti da nanese štetu Rusiji napadima na civilnu infrastrukturu.

"Vidimo da intenzitet tih akcija raste uoči predstojeće konferencije u Švajcarskoj sredinom juna", ukazao jei naveo da je ruska vojska prekjuče odbila masovni napad na Krimski most sa deset ATACMS raketa.

image