Razmenjeni ruski vojnici stigli u Moskvu na lečenje

Svim ruskim vojnicima koji su se iz zarobljeništva vratili kući pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć

Ruski vojnici koji su oslobođeni iz ukrajinskog zarobljeništva došli su u Moskvu gde ih očekuje lečenje i rehabilitacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oslobođeno vojno osoblje prevezeno je vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove Ministarstva odbrane Rusije", navodi se u saopštenju.

Svima im je pružena medicinska i psihološka pomoć.

"Veoma smo srećni, dugo smo čekali ovu razmenu i konačno smo je dobili, kod kuće smo", rekao je vojnik Anton.

Dan ranije iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 75 ruskih vojnika u zamenu za 75 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine uz posredništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prethodna razmena ratnih zarobljenika između Kijeva i Moskve obavljena je 8. februara, kada je iz ukrajinskog zatočeništva vraćeno 100 ruskih vojnika za isto toliko ukrajinskih vojnika koji su se vratili u Ukrajinu.

Komesar za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova je više puta ukazivala da se proces razmene ratnih zarobljenika sa ukrajinskom stranom odugovlači zbog dvostrukih standarda Ukrajine, koja briše neke vojnike sa spiskova, a mnoge namerno evidentira kao nestale u akciji.

Kijev  tokom razmene daje prednost javnim ličnostima, dok ga obični vojnici malo interesuju, rekla je Moskaljkova.