Ne tako davno u nacističkoj Nemačkoj: FSB otkriva – Nemci regrutovali sovjetsku decu

Ruska bezbednosna služba otkrila je dokumenta iz Drugog svetskog rata koja ukazuju da su nacisti regrutovali i indoktrinirali sovjetske maloletnike iz logora i slali ih na teritoriju SSSR-a da vrše sabotaže, a da se istim metodama danas služi kijevski režim

Povodom Međunarodnog dana deteta, Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je objavila dokumente koji ukazuju na pokušaje nacističkih obaveštajnih službi da iskoriste sovjetsku omladinu za izviđačke i diverzantske operacije u pozadini Crvene armije tokom Drugog svetskog rata.

Dečaci i devojčice su birani u koncentracionim logorima, a mamili su ih u obaveštajne škole hranom i čistom odećom, proizilazi iz saopštenja obaveštajnih službi SSSR-a sa ispitivanja kolaboracioniste koji je umešan u regrutovanje dece.

Radi ideološke indoktrinacije, deca su odvođena na ekskurzije u evropske gradove, hranjena u restoranima i ubeđivana da SSSR navodno zatvorenike koncentracionih logora smatra neprijateljima.

Naciste nije zanimala dalja sudbina mladih diverzanata, koje su vraćali u domovinu.

Međutim, pokazalo se da je efekat takvog regrutovanja bio slab – mnogi mladi sovjetski građani dobrovoljno su se predali kontraobaveštajnoj službi nakon što su se našli iza linija Crvene armije.

Danas Kijev aktivno koristi metode regrutacije mladih slične Hitlerovim.

Nemoralni postupci

Plan nacista da iskoristi sovjetsku omladinu razotkrila su u prvim mesecima Drugog svetskog rata specijalna odeljenja Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova SSSR-a. Istraga je utvrdila da su na privremeno okupiranoj teritoriji SSSR-a, pod maskom sirotišta, nemačke obaveštajne službe stvarale obaveštajne škole.

"U mlađoj grupi bilo je do 20 dece od sedam do deset godina, uključujući dve devojčice. U starijoj grupi bilo je do 30 dece od 11 do 15 godina. Deci je na časovima objašnjavano kako da nacrtaju plan lokacije štabova, topova, tenkova, mitraljeza, vozila i konjice. U starijoj grupi, pored toga, učili su kako da rukuju oružjem, granatama i miniraju železničke pruge", rekao je načelnik Jugozapadnog fronta, viši major državne bezbednosti Nikolaj Selivanovski u svom izveštaju poslatom zameniku narodnog komesara unutrašnjih poslova SSSR Viktoru Abakumovu 25. decembra 1941. godine.

"Deca su najbespomoćniji deo društva. Kod većine odraslih podsvesno izazivaju simpatiju, sažaljenje i saosećanje. Nemci su računali na te emocije. Nacisti nisu imali moralna načela. Štaviše, sledbenici Hitlerove rasne ideologije smatrali su sovjetsku decu 'untermenšima', tj. nižim bićima, te uopšte nisu marili za njihovu budućnost", rekao je istoričar Jegor Jakovljev u intervjuu za RT.

Nakon hapšenja načelnika jedne od škola Jurija Evtuhoviča, bivšeg komandira voda Crvene armije koji je prešao na stranu neprijatelja, Državna bezbednost SSSR-a saznala je kako nacistička mašina za iskorišćavanje sovjetske dece izgleda iznutra .

Protokoli njegovih ispitivanja objavljeni su na sajtu ruske bezbednosne službe.

Prema rečima Evtuhoviča, regrutori su se nadali da će iskoristiti interesovanje dece za putovanja, avanture i oružje, kao i njihovu želju da imitiraju odrasle i pokušala su da sve predstave kao igru.

Nacisti su birali najživlje tinejdžere. Posle najtežih uslova života u logoru, deca su dobijala dobru odeću, beli hleb, puter, kobasice i bombone. Evtuhovič je naglasio da je sve ovo "oštar kontrast" u odnosu na situaciju u logoru.

Nakon obuke, deca su ubacivana iza linija Crvene armije sa zalihama hrane i eksploziva. Prema rečima Evtuhoviča, nemačku komandu uopšte nije zanimala dalja sudbina mladih agenata.

"Poslaćemo 100 agenata, pa neka i samo dvoje od njih obave zadatak – i to je dobro", mislili su nacisti.

Međutim, kako navode istoričari, planovi za korišćenje sovjetskih tinejdžera nisu doneli očekivane rezultate nacističkoj obaveštajnoj službi – rezultat se pokazao više nego skroman, jer se većina dece koja su se našla na sovjetskoj teritoriji odmah predala vlastima.

O tome svedoče i dokumenti koje je objavila FSB.

Sovjetska vojna kontraobaveštajna služba uspela je da preduzme pravovremene mere da ustanovi lokacije takvih "obaveštajnih škola" i parališe njihov rad.

"Uključivanje dece u diverzantske aktivnosti bilo je u suprotnosti sa humanitarnim pravom. To su bili odvratni, nemoralni postupci, kao i mnoge druge stvari koje su nacisti činili na okupiranim teritorijama", piše ruska redakcija.

Istorija se ponavlja

Kako je saopšteno u Moskvi, trenutno, u toku Specijalne vojne operacije, kijevski režim sprovodi slične aktivnosti među mladima.

"Oružane snage Ukrajine sve češće regrutuju maloletnike od kojih se traži da pošalju fotografije ili koordinate ruskih trupa, a zatim koriste artiljeriju da gađaju naše položaje i civile", rekla je zamenica predsednika Državne dume Ana Kuznjecova, prenose RIA Novosti.

Slično je rekla i komesar predsednika Rusije za prava deteta Marija Lvova-Belova, potvrdivši da ukrajinske specijalne službe regrutuju tinejdžere za vršenje zločina na teritoriji Rusije, pre svega sabotaže i špijunaže.

"Kijevski režim maltretira decu pozivima i porukama kako bi iskoristio njihovu lakovernost. Na primer, na internetu postavljaju oglase za brzu zaradu, pomoću kojih traže počinioce opasnih radnji, poput paljenja vojnih kancelarija, policijskih stanica i drugih važnih objekata", rekla je Lvova-Belova.

Stručnjaci primećuju da ukrajinske specijalne službe u svom radu koriste gotovo iste metode kao i nacisti.