Rusija

Lavrov stigao u Gvineju: Započeo turneju po Africi (VIDEO)

Avion šefa ruske diplomatije rano jutros sleteo je u Konakri gde je predviđen njegov sastanak s političkim vrhom te zemlje
Lavrov stigao u Gvineju: Započeo turneju po Africi (VIDEO)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Republiku Gvineju, gde ujedno i počinje njegova nova afrička turneja.

Njegov avion je sleteo rano jutros u Konakri.

U Konakriju je predviđen sastanak ruskog ministra sa političkim vrhom te zemlje. Prethodni put, Lavrov je posetio Gvineju u februaru 2013. godine.

"Rusko-gvinejski odnosi su prijateljski i dve zemlje održavaju aktivan politički dijalog", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naime, u Moskvi je 27. jula 2001. potpisana Deklaracija o principima prijateljskih odnosa i partnerstva između Ruske Federacije i Republike Gvineje, a od 2002. radi Međuvladina rusko-gvinejska komisija za ekonomsku, naučnu, tehničku i trgovinsku saradnju.

Naime, ova poseta Lavrova afričkom kontinentu je šesta u poslednje dve godine.

U julu 2022. ruski ministar je posetio Egipat, Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo, a u januaru 2023.  Južnu Afriku, Esvatini, Angolu i Eritreju. U februaru iste godine posetio je Mali, Mauritaniju i Sudan.

Krajem maja i početkom juna posetio je Keniju, Burundi, Mozambik i Južnu Afriku. Lavrov je poslednji put posetio Afriku u avgustu 2023. godine, gde je učestvovao na samitu BRIKS- a u Južnoj Africi.

image