Rusija

Skot Riter za ruske medije: Ne dozvoljavam da mi vlada kvari raspoloženje

Bivši američki obaveštajac objašnjava da, na osnovu Ustava SAD, svi građani imaju pravo na slobodno kretanje
Skot Riter za ruske medije: Ne dozvoljavam da mi vlada kvari raspoloženjeGetty © David McNew

Bivši američki obaveštajac Skot Riter je za televiziju "Rusija 1" potvrdio da mu nije uvedena nikakva vrsta ograničenja kretanja i da oduzimanje njegovog pasoša pre leta u Rusiju zarad učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predstavlja kršenje prava i Ustava SAD.

"Još mi nisu vratili pasoš. Pokušavam da na ovo gledam sa dozom humora. Ne dozvoljavam da mi vlada kvari raspoloženje", rekao je Riter.

Kako je objasnio, na osnovu petog amandmana Ustava SAD svi građani imaju pravo na slobodno kretanje, osim u slučaju da su nekom konkretno uvedena ograničenja kretanja.

"Meni nije ograničeno kretanje. Prošle godine sam dva puta putovao u Rusiju i nije bilo problema. Ali sada, izgleda, ne žele da odem. Ovo je jasno kršenje pravila i Ustava", poručio je Riter.

"Želeo sam da dođem u Rusiju i učestvujem na Forumu. U Njujorku, neposredno pre ulaska u avion koji je leteo za Istanbul, pozvali su me policajci i graničari i oduzeli mi pasoš, bez obrazloženja. Na moje pitanje zašto to rade rekli su da je to naredba Stejt departmenta", ukazao je bivši američki obaveštajac.

Ranije je portparol Krmlja Dmitrij Peskov rekao da, ako bivši obaveštajac SAD nema ograničenja da putuje u inostranstvo, oduzimanje pasoša nije ništa drugo do pomahnitala kampanja protiv održavanja kontakata između američkih i ruskih građana.

Oduzimanje pasoša je bila planirana akcija američke vlade, rekao je ranije Riter u emisiji "Ask inspektor", objavljenoj na Iksu.

image