Rusija

Lavrov: Oduzimanje pasoša Riteru je dokaz da su SAD postale policijska država

Bilo koje francusko vojno osoblje u Ukrajini, bilo da su tamo kao instruktori ili plaćenici, predstavlja legitimnu metu za Rusku Federaciju, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Oduzimanje pasoša Riteru je dokaz da su SAD postale policijska država© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Odbijanje Vašingtona da dozvoli Skotu Riteru da prisustvuje na SPIEF-u još jednom dokazuje da su Sjedinjene Države postale policijska država, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ovo je samo još jedan primer, pored mnogih, koji potvrđuju da su SAD, koje sebe nazivaju liderom demokratije u celom svetu, odavno postale policijska država", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim afričkim kolegom Žan-Klodom Gakosom u Kongu.

Šef ruske diplomatije je naveo da Rusija ne može "pravno ništa da uradi povodom toga", jer Skot Riter nije ruski državljanin, barem još uvek nije podneo zahtev za rusko državljanstvo.

Lavrov je dodao i da bilo koje francusko vojno osoblje u Ukrajini, bilo da su tamo kao instruktori ili plaćenici, predstavlja legitimnu metu za Rusku Federaciju.

"Ima razloga da se veruje da oni tamo već rade i da su legitimna meta", naveo je ruski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da Zapad "želi da ima nacističku Ukrajinu za stalni pritisak na Rusiju, na njen uticaj na one zemlje koje su vekovima osnivali i naseljavali Rusi".

Govoreći o odnosima sa Republikom Kongo, Lavrov je rekao da će Rusija nastaviti da razvija vojno-tehničku saradnju sa tom zemljom, kao i da je rukovodstvo te zemlje potvrdilo svoje namere da razvija te odnose.

"Nastavićemo intenzivnu vojno-tehničku saradnju, a to je i potvrdio predsednik Sasu Ngeso, u interesu jačanja odbrambenih sposobnosti Republike Kongo", precizirao je.

Lavrov je danas doputovao u Republiku Kongo, čime se nastavlja njegova afrička turneja. 

image