Moskva upozorava: Zapad sprema novi "Majdan" u Gruziji do oktobra

SAD i EU žele da otvore novi front na ruskoj granici, pa su se usmerile na Gruziju, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin

Zapad pokušava da sprovede novi "Majdan" u Gruziji do oktobra, kako bi stvorio novi izvor tenzija na ruskoj granici, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin.

U oktobru će se u Gruziji održati parlamentarni izbori, podsetio je ruski diplomata i dodao da SAD i Evropska unija bez pardona pritiskaju mnoge suverene države.

Ovoga puta su se okomili na Gruziju u kojoj se razmatra zakon "O transparentnosti stranog uticaja", čuveniji kao "Zakon o stranim agentima", iako u samoj Americi i drugim zapadnim državama postoji ili se razmatra sličan zakon sa znatno strožim normama, naveo je Galuzin.

"Iz Brisela i Vašingtona dolaze licemerne optužbe o navodnom podrivanju demokratije, nepoštovanju evropskih i evroatlanskih vrednosti, ali i pretnje sankcijama, blokiranjem evroatlanske perspektive, oduzimanjem statusa kandidata za članstvo u EU i oduzimanjem bezviznog režima za građane te države", kaže ruski diplomata.

Pritom, značajno je i učešće ministara spoljnih poslova Litvanije, Estonije i Islanda na uličnim protestima u Tbilisiju sredinom maja, napomenuo je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, to je očigledno mešanje u unutrašnju politiku nezavisne države koji ukazuju na neokolonijalnu praksu nametanja svoje volje zemljama čiji suverenitet pokušavaju da ograniče.

"Rusija je sa svoje strane zainteresovana za stabilan demokratski razvoj Gruzije, ali se za razliku od SAD i EU ne meša u unutrašnje stvari suverenih država", zaključio je Galuzin.