Rusija

RPC upozorava: Ukrajina bi da protera monahe iz Kijevsko-pečerske lavre

Ukrajinci aktivno rade na preuzimanju manastira, upozoravaju iz Moskve
RPC upozorava: Ukrajina bi da protera monahe iz Kijevsko-pečerske lavrewww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Ruska pravoslavna crkva upozorila je danas da postoji realan rizik da bi monasi u Kijevsko-pečerskoj lavri u Ukrajini mogli biti proterani iz manastira. Ukrajinske vlasti aktivno se spremaju za ovu akciju, rekao je danas za TASS protojerej Nikolaj Balašov, savetnik Patrijarha moskovskog i cele Rusije.

"Sudeći po izjavama Zelenskog, odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, i po onome što Oružane snage Ukrajine rade u praksi, veoma je realna pretnja o proterivnju monaha iz Kijevo-pečerske lavre, jedne od najvažnijih svetinja pravoslavnog sveta. Aktivno se radi na pripremama za ovu akciju", poručuju iz RPC.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je juče ovu informaciju, rekavši da se u Kijevu spremaju za preuzimanje manastira. 

"Kijevski režim na čelu sa Zelenskim, koji ne zna za krst, upravlja cepanjem pravoslavlja u Ukrajini", rekla je Zaharova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u četvrtak je odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koja se tiče primene "posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera" kada su u pitanju različite verske organizacije u Ukrajini.

Odlukom se naređuje i sastavljanje posebnog nacrta zakona o zabrani delovanja verskih organizacija koje su povezane sa centrima moći iz Rusije. U planu je i intenziviran rad na borbi protiv akcija ruske specijalne službe unutar PCU. 

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je juče da kijevski režim tuče sveštenike i parohijane, što ga čini "otvorenim neprijateljem Hrista i pravoslavne vere", dok aktuelni lider Ukrajine poručuje da novim merama želi da postigne "potpunu nezavisnost države", uključujući i duhovnu. 

Zbog toga, na nekim hramovima u Ukrajini okačeni su natpisi na kojima piše da se zabranjuje čitanje molitvi na ruskom jeziku, a vernici koji se ogreše o pravilo mogu biti "kažnjeni" bolešću i drugim nedaćama.

Ukrajinske službe pokrenule su i krivični postupak nakon što su na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri vernici navodno pevali pesmu koja "veliča Rusiju", dok je njen sveštenik suspendovan sa služenja liturgije i molebana.

Krajem novembra, Ukrajinci su pretresali Lavru i sveštenstvo poručujući da je cilj da se spreči da hram postane "kelija ruskog sveta". Tokom pretresa, kako je saopšteno, pronađeni su "ruska literatura i novac". 

Po manjim mestima, kako prenose mediji, naoružani ukrajinski ekstremisti preuzimaju i skrnave hramove i proteruju sveštenike. 

Pravoslavna crkva Ukrajine formirana je krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradska patrijaršija joj je 2019. dodelila "tomos o autokefalnosti". Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.

Kijevsko-pečerska lavra jedan je od prvih ruskih manastira i najstariji manastir na teritoriji savremene Ukrajine. Osnovan je u 11. veku.

image