Rusija izdala poternicu za bivšim transrodnim portparolom Oružanih snaga Ukrajine

Bivša zvaničnica Kijeva poznata je zbog svojih pretnji smrću upućenih novinarima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternicu za bivšim transrodnim portparolom ukrajinske vojske Sarom Ešton-Sirilo, javlja TASS.

U oktobru 2023. godine, Ešton-Sirilo je objavila video u kojem preti ruskim novinarima, nakon čega je smenjena sa svoje pozicije. U razgovoru sa ruskim prankerima koji su se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko, istakla je da i dalje ne želi da se izvini zbog svojih izjava, dodavši kasnije i da će "ruski propagandisti biti istrebljeni".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ogorčenje zbog njenih pretnji smrću ruskim novinarima, vladinim i javnim ličnostima. Njene, ali izjave drugih ukrajinskih neonacista i njihovih sponzora, kako je tada istaknuto, služe celoj svetskoj zajednici kao "nepobitni dokaz terorističke prirode krvavog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog".

Početkom februara 2024. godine Federalna služba za finansijski nadzor "Rosfinmonitoring" je dodala Eštona-Sirilo na listu ekstremista i terorista.