Rusija

Kremlj: SAD će shvatiti da sa Kinom ne mogu razgovarati jezikom ucena

Kina je veoma velika, suverena, moćna država, najveća ekonomija na svetu, sa kojom čak i SAD ne mogu tako da razgovaraju, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: SAD će shvatiti da sa Kinom ne mogu razgovarati jezikom ucena© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Švajcarska je izgubila neutralnost solidarišući se manjinom država Zapada kada je u pitanju sukob u Ukrajini, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Švajcarska se udaljava od svoje dugogodišnje, tradicionalne pozicije zasnovane na neutralnosti. Ona je i tako i previše izgubila od neutralnosti zbog ukrajinskog slučaja jer se solidarisala sa Zapadom koji je u toj priči manjina", kazao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj smatra da je poziv Ruske Federacije na konferenciju o Ukrajini unutrašnja stvar Berna.

Govoreći o izjavama američkog ministarstva finansija o mogućim sankcijama Kini, Peskov je rekao da se to Pekingu ne dopada, kao i da je Moskva solidarna s njim i smatra da je takav ton neprikladan.

Portparol Kremlja je naglasio da su Kina i Rusija dve suverene države, čiji odnosi nisu upereni ni protiv koga, već imaju jedan cilj – razvoj obostrano korisne saradnje uz uzajamno poštovanje.

"S vremenom će SAD shvatiti da je nemoguće razgovarati sa Kinom jezikom pretnji i ucena. Dobro smo svesni da naši kineski drugovi ne prihvataju takav jezik, ne prihvataju takve poruke, pretnje i ucene. Kina je veoma velika, suverena, moćna država, najveća ekonomija na svetu, sa kojom čak i SAD ne mogu tako da razgovaraju", ocenio je Peskov.

Najveća partija u švajcarskom parlamentu "Demokratski savez centra" ranije je apelovala na vlasti da pozovu Rusiju na konferenciju o Ukrajini koja se održava u toj zemlji 15. i 16. juna, kako se taj događaj ne bi pretvorio u neobjektivnu, propagandističku konferenciju o naoružanju.

S tim u vezi, Peskov je rekao da sa takvim stavom može samo da se složi.

image