Rusija

Poslanik dume: Nećemo zabranjivati ulazak na društvene mreže preko VPN-a

Iako će korišćenje zabranjenih društvenih mreža biti dozvoljeno, potrebno je zabraniti reklamiranje na njima, kao i reklamiranje njih samih, rekao je poslanik Anton Gorelkin
Poslanik dume: Nećemo zabranjivati ulazak na društvene mreže preko VPN-aGetty © Justin Sullivan

Poslanik Državne dume Anton Gorelkin je rekao da neće biti zabrane prijavljivanja putem VPN-a na društvene mreže koje su zabranjene u Ruskoj Federaciji.

"Ne zabranjujemo našim građanima da ulaze na strane mreže koristeći VPN. Takve zabrane sigurno neće biti. Postoji velika zajednica u svetu koja koristi zabranjene društvene mreže", rekao je on na televiziji Rusija 24.

Međutim, Gorelkin je predložio da se zabrani javno pominjanje društvenih mreža zabranjenih u Rusiji.

Prema njegovim rečima, potrebno je zabraniti reklamiranje na takvim društvenim mrežama, kao i reklamiranje njih samih.

Kompanija "Meta" je u proleće 2022. godine postala zabranjena u Rusiji i to nakon što je njen portparol Endi Stoun objavio na svom tada tviter nalogu da kompanija privremeno dozvoljava govor mržnje usmeren prema predsednicima Rusije i Belorusije i ruskoj vojsci.

Tužilac je na sudskom ročištu naveo da se aktivnosti "Mete" u Rusiji moraju zaustaviti, jer pod plaštom komercijalne delatnosti kompanija širi pozive na nasilje nad građanima, krši njihova prava i ugrožava ustavni poredak.

Prema njegovim rečima, "Meta" je legalizovala govor mržnje, ima posebnu poziciju koja je iznad zakona i prihvatljivih normi i postaje politički instrument u interesu svoje zemlje.

Uprkos tome što je kompanija prepoznata kao ekstremistička, ljudi koji nastave da koriste njene društvene mreže neće snositi nikakvu odgovornost, ali samo pod uslovom nekomercijalne upotrebe. Dakle, ulaganje novca je zabranjeno jer se smatra finansiranjem ekstremističke organizacije.

image