Rusija

Košarac za RT Balkan: Srbi i Rusi su slobodarski narodi čije se politike temelje na istini (VIDEO)

Osvrnuvši se na glasanje Rusije u Generalnoj skupštini UN protiv rezolucije o Srebrenici, ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH je zahvalio Rusiji i Vladimiru Putinu što su uz srpski narod

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac rekao je u razgovoru za RT Balkan na forumu u Sankt Peterburgu da su Rusi i Srbi slobodarski narodi čije se politike ne temelje na falsifikatima već istini i istorijskim činjenicama.

Osvrnuvši se na glasanje Rusije u Generalnoj skupštini UN protiv rezolucije o Srebrenici, Košarac je zahvalio Rusiji i Vladimiru Putinu što su uz srpski narod i podsetio da je više zemalja bilo protiv i uzdržano od onih koji su podržali rezoluciju, što "pokazuje ispravnost naše politike".

"Mi (Srbi) i Rusi smo slobodarski narod. Mi samo želimo da afirmišemo istinu. Ne želimo nikoga da vređamo, da koristimo istorijske falsifikate kao neki. Mi imamo pravo na našu povezanost sa ruskim narodom", rekao je on i ocenio da prijateljske veze predsednika Vladimira Putina, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika jačaju našu poziciju i predstavljaju dobru osnovu za dalje razvijanje ekonomskih veza.

"To su ozbiljni politički benefiti za nas", rekao je Košarac.

On je podsetio da je u Savetu ministara pokrenuto pitanje približavanja BiH BRIKS-u, ali da to nije prošlo za sada zbog poltronskog odnosa prema Evropskoj uniji i SAD.

"Mi (Republika Srpska) takav odnos nemamo. Mi vodimo našu fundamentalnu, nezavisnu politiku koja ne zavisi od stranaca. Cenim da je BRIKS dobra ekonomska prilika i da treba da radimo na tom pitanju", rekao je Košarac i dodao da će RS kao "lokomtiva procesa u BiH" pozivati na razgovor o "dobrim praksama" kakav je BRIKS.

Članstvo u BRIKS-u, smatra on, ojačalo bi ekonomiju BiH. Za razliku od nekih, mi ne želimo da nas stranci iskorišćavaju i troše i siguran sam da ćemo trasirati neku vrstu naših odnosa prema BRIKS-u jer će uskoro doći vreme kada ćemo samostalno definisati naše kretanje, bez uplitanja drugih, kazao je Košarac.

On je rekao i da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "najiskreniji prijatelj Rusije u BiH" i da zbog toga i neuvođenja sankcija Rusiji on i Srbi u BiH trpe snažne pritiske stranaca koji vode "neprijateljsku politiku" prema RS. Ali, naglasio je, to neće uticati na iskrenu i prijateljsku politiku Banjaluke prema Moskvi.

image