Rusija

Moskva traži sednicu SB UN zbog dozvole Zapada da Ukrajinci gađaju teritoriju Rusije

Prethodno je predstavnik Stejt departmenta je rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću
Moskva traži sednicu SB UN zbog dozvole Zapada da Ukrajinci gađaju teritoriju Rusije© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Moskva je zatražila da se 14. juna održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog dozvole koje su Kijevu dale zapadne zemlje da može da izvodi napade na teritoriji Rusije, saopštilo je na svom Telegram kanalu rusko diplomatsko predstavništvo pri UN.

Prethodno je nekoliko zemalja Zapada dozvolilo Kijevu da pod određenim uslovima gađa njihovim oružjem ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je tokom razgovora sa predstavnicima stranih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da Moskva može asimetrično da odgovori na isporuke oružja dugog dometa Ukrajini.

On je ocenio da Rusija može da isporučuje svoje dalekometno oružje regionima sveta iz kojih će biti delikatnih napada na zemlje koje snabdevaju oružjem Ukrajinu.

Prethodno je predstavnik Stejt departmenta rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

Bajdenova direktiva dozvoljava upotrebu američkog oružja za udare na ruske snage koje napadaju ili se pripremaju za napade, ali ona ne menja američku politiku koja upućuje Ukrajinu da ne koristi američke ATACMS rakete srednjeg dometa ili druge projektile za udare unutar ruske teritorije, tvrde američki zvaničnici.

"Volstrit džornal" je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da su SAD dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa HIMARS, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.

image