Ruski ministar finansija: Sankcije su jedan od glavnih faktora razvoja ruske privrede

Rusija je naučila da prevazilazi turbulentne situacije u globalnoj ekonomiji zahvaljujući monetarnoj i budžetskoj politici, rekao je Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Sankcije su postale jedan od ključnih faktora za razvoj ruske ekonomije, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov, govoreći na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF).

"Zašto se to brzo dogodilo i zašto je Rusija postala četvrta ekonomija sveta po vrednosti BDP-u kada se računa po paritetu kupovne moći? Čini mi se da su za sve krive sankcije. Sa zadovoljstvom uvode sankcije i pucaju sami u sebe. Njihova ekonomija stagnira, a naša raste, dakle, taj proces privrednog rasta Rusije je ubrzan", kazao je Siluanov.

On je istakao da je Rusija naučila da prevazilazi turbulentne situacije u globalnoj ekonomiji zahvaljujući monetarnoj i budžetskoj politici.

"Zaista smo naučili kako da izađemo iz tih teških situacija, turbulentnih globalnih sa kojima su se suočavale sve zemlje - kovid 19, 2019, sankcije zapadnih zemalja, koje još uvek nisu prestale. Naučili smo kako da izađemo iz ovih teških situacija, zahvaljujući monetarnoj i budžetskoj politici, pre svega budžetskim principima, pravilima kojih smo se držali", precizirao je.

Osim toga, Siluanov je naveo da poreske inovacije, koje predlaže Ministarstvo finansija Ruske Federacije treba da daju rezultate, doprinesu ekonomiji i podrže ljude.

Međunarodni ekonomski forum (SPIEF) otvoren je juče u Sankt Peterburgu, a trajaće do 8. juna. Na njemu će učestvovati delegacije iz više od 130 zemalja.

Forum je jedan od važnijih događaja u ekonomskoj sferi Rusije, održava se jednom godišnje u Sankt Peterburgu od 1997. godine, a od 2005. godine uz učešće predsednika Rusije.