Rusija

Uprkos rampi SAD: Skot Riter će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Bivši marinac i inspektor UN za oružje trebalo bi da sutra učestvuje na Forumu putem video-linka
Uprkos rampi SAD: Skot Riter će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu© Pavel Kashaev/Global Look Press

Bivši marinac i inspektor UN za oružje Skot Riter će ipak učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), javlja RT.

"Razočaranje koje sam osetio kada me je moja (američka) vlada lišila mogućnosti da lično dođem u Sankt Peterburg je bilo veliko. Međutim, zahvaljujući čudima moderne tehnologije, moj glas neće zaglušiti oni koji se ne slažu sa porukama koje ona prenosi", rekao je Riter.

Kako se navodi, Riter bi sutra treba da učestvuje na Forumu putem video-linka.

Podsetimo, Američki Stejt department zaplenio je pasoš bivšeg marinca i uklonio ga sa aviona.

U izjavi za ruske medije je pojasnio šta se tačno dogodilo navodeći da su ga tri policajca njujorške policije povukla u stranu.

"Uzeli su mi pasoš. Na pitanje zašto, odgovorili su: naredba Stejt departmenta. Nisu imali više informacija za mene", dodaje Riter.

Riter je bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, koji je kasnije služio kao inspektor za oružje SAD i UN u Iraku.

Takođe je saradnik RT, piše o međunarodnoj bezbednosti, vojnim poslovima, Rusiji i Bliskom istoku, kao i o kontroli naoružanja i neširenju oružja.

Poslednji put je posetio Rusiju u januaru, provodeći vreme u Čečeniji, Moskvi i Sankt Peterburgu.

image