Jeremić: Cilj rezolucije pokušaj Zapada da postavi pozornicu za eskalaciju tenzija na Balkanu (VIDEO)

Rezolucija je pogrešno predstavljena svetu kao visoko moralni tekst koji će nekako pomoći pomirenju na Balkanu. Pravi cilj je bio suprotan, rekao je bivši predsednik GS UN

Bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je da je rezolucija o Srebrenici bila "nesrećna" odluka koju su forsirale zapadne vlade kako bi postavile pozornicu za nestabilnost i eskalaciju tenzija na Balkanu.

Jeremić, koji je bio i ministar spoljnih poslova Srbije, je u razgovoru za RT internešenel, rekao da je od samog starta bilo jasno da je rezolucija politizovana sa ciljem da izazove nestabilnost u BiH i za to onda optuži Srbe.

"Jasno je od samog starta da je to bila namera predlagača. Da uzburkaju situaciju u Bosni i Hercegovini, da je učine ponovo opasnom, sa idejom da optuže srpsku stranu za to", rekao je on.

Jeremić je podsetio da je rezolucija sastavljena bez znanja Srba u BiH, ali i Beograda sa "navodnim" ciljem da pomogne pomirenju na Balkanu.

"Rezolucija je pogrešno predstavljena svetu kao visoko moralni tekst koji će nekako pomoći pomirenju na Balkanu. Pravi cilj je bio suprotan, da izazovu probleme, da isprovociraju bosanske Srbe da urade neke stvari koje bi Zapad mogao da iskoristi kao izgovor za akcije protiv njih", rekao je Jeremić i naglasio da je Srbija bila i nastaviće da bude "stabilišući faktor na Balkanu, uprkos pokušajima dela međunarodne zajednice, mahom Zapada" da to predstave drugačije.

Jeremić, koji je gost Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), rekao je i da je forum pun "dinamike i samopouzdanja" i da je utisak da zapadne sankcije Rusiji nisu uspele. "Ovo mesto uopšte ne liči na zemlju pod sankcijama".

Osvrnuvši se na upozorenje Moskve da bi mogla da naoruža svoje saveznike kao odgovor na zapadne isporuke dalekometnog oružja Ukrajini, Jeremić je izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba.

"Bilo je za očekivati da će Rusija odgovoriti na eskalatorni potez Zapada", rekao je Jeremić i pozvao ljude da "ozbiljno razmotre šta je sve rečeno".

"Da je pre nekoliko godina Zapad ozbiljno razmislio o upozorenjima Moskve, do ovoga (sukoba) možda ne bi došlo", rekao je on i dodao da se nada da će prevladati razum a ne političke agende.