Rusija

Rusija: Našim sugrađanima se u evropskim zemljama krše osnovna prava

Rusima ograničava pravo na dobijanje vize, privremene boravišne dozvole i kupovinu nekretnina, a ako neko i ima nekretninu, ona mu je nedostupna ili mu se prinudno oduzima, pojasnila je Marija Zaharova
Rusija: Našim sugrađanima se u evropskim zemljama krše osnovna pravawww.globallookpress.com © IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Derix

Progon Rusa na osnovu državljanstva, jezika i nacionalnosti u evropskim zemljama postao je norma poslednjih godina, ocenila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru za "Izvestija".

Ograničavanjem prava Rusa u evropskim zemljama se krše njihova ključna prava, naglasila je Zaharova.

Nekoliko zemalja EU ima zakone na osnovu kojih se Rusima ograničava pravo na dobijanje vize, privremene boravišne dozvole i kupovinu nekretnina, a ako neko i ima nekretninu, ona mu je nedostupna ili mu se prinudno oduzima, pojasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, takva praksa je "apsolutna sramota za svaku državu".

"Međunarodne pravne institucije su degradirale, a diskriminacija svega i svakog, koje se dovodi u vezu sa Rusijom, postala je norma u evropskim zemljama", rekla je Zaharova.

Letonija preti proterivanjem ruskih državljana, što zahteva najozbiljniju pažnju, rekla je Zaharova koja smatra da Rigu od masovne deportacije Rusa sprečava samo diplomatski pritisak Moskve i možda kritike iz Brisela.

U Letoniji se raspravlja o paketu zakonskih amandmana koji će omogućiti proterivanje više od 3.000 državljana Ruske Federacije, od kojih su većina penzioneri čije porodice žive u republici od vremena Sovjetskog Saveza, objasnila je Zaharova.

image