Rusija

Lavrov: BRIKS razmatra 30 predloga iz različitih zemalja za saradnju

Šef ruske diplomatije je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera
Lavrov: BRIKS razmatra 30 predloga iz različitih zemalja za saradnju© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahteva iz različitih zemalja koje nude raznovrsne oblike saradnje sa organizacijom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Oko 30 zemalja, velikih, malih i srednjih, predložilo je uspostavljanje različitih oblika saradnje sa BRIKS-om", rekao je Lavrov za "Prvi kanal" u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

"Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS", objasnio je ruski ministar.

Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS. Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.

Rusija će u okviru svog predsedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovaće na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu 10-11. juna, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Jedan od najvažnijih događaja planiranih za narednu nedelju je sastanak šefova spoljnopolitičkih resora zemalja BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, koji će se održati od 10. do 11. juna u okviru ruskog predsedavanja ovom asocijacijom. Biće održan poseban sastanak uz učešće brojnih zemalja globalnog juga i istoka", rekla je Zaharova tokom brifinga SPIEF-a.

image